torstai 7. toukokuuta 2015

OSAT VAIHTUIVAT


Kun vuonna 1979 tulin kansanedustajaksi, istuin täysistunnossa rkp:n Ole Norrbackan vieressä, koska meidät vennamolaiset oli kostoksi istutettu äärioikealla. Ole opetti nuorta maaseudunpuoluelaista, ettei teitä koskaan oteta hallitukseen. Seuraavassa hallituksessa v.1983 vaalien jälkeen olimme kuitenkin molemmat puolueet hallituksessa ja hänestä tuli puolustusministeri vuoden 1987 vaalien jälkeen, jossa hallituksessa myös SMP oli mukana edelleen.

Vuodesta 1979 lähtien onkin rkp ollut kestohallituspuolueena lähes neljäkymmentä vuotta. Mutta tänään hallituksen kokoaja Juha Sipilä on ilmoittanut uuden hallituskokoonpanon, jossa ei enää ole rkp:tä, mutta perussuomaiset ovat yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa. Olen ennustus on siis kääntynyt päälaelleen, mutta kauan se kyllä on kestänytkin.

Ja kun nyt perussuomalaiset ovat ensimmäistä kertaa hallituspuolueena, tulee Timo Soinista valtiovarainministeri. Sekin on uusi aluevaltaus, sillä niin Timon ja monen muun meikäläisen oppi-isä Veikko Vennamo kuin myös SMP:n puheenjohtajana toiminut Pekka Vennamo molemmat ovat kyllä myös olleet valtiovarainministereitä, mutta vain II valtiovarainministereitä. Mutta Timosta tulee varsinainen valtiovarainministeri eli ykkösministeri. Veikko oli II valtiovarainministeri vv. 1954-56 ja Pekka 1983-87 ja sitten liikenneministeri 1987-89.

Ei kommentteja: