sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

1.575 km

Rovaniemen Lähetysjuhlilla moni kysyi, miltä nyt tuntuu eläkeläisenä oleminen, onko helpottanut, miten käytät kasvaneen vapaa-aja jne. Enpä oikein osaa vastata, tai olisiko vastaus tämän viikon rankahko ohjelma. Ensin kaksi päivää Jyväskylässä Sotainvalidien Veljesliiton liittokokouksessa. Sitten päivä Ulvilassa sotiemme veteraanien seudullisessa kirkkopäivässä. Ja nyt perjantaista sunnuntaihin näillä Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlilla. 1.575 ajettu kilometriä Kankaanpää-Rovaniemi välillä.

Kemistä tosin menomatkalla käväsin Torniossa, kun olin niin lähellä ja katsoin isoisän veljen ja hänen puolisonsa hautaa, joiden lapsettoman pariskunnan haudanhoidosta huolehdin Tornion seurakunnan kautta. Frans Josef Joutsenlahti toimi Torniossa vaatturi ja kuoli 29.1.1969, puolisonsa Hilma Sofia oli poisnukkunut jo 1961.Torniossa juoksin soihtupiikin 25.000 m radalla elokuussa 1968 ja silloin kävin ainoan kerran Fransia katsomassa.

Lähetysjuhlien teemana oli Valo varjot hävittää. Sanat löydettiin 1600-luvulta peräisin olevasta virrestä 536. Eläkkeelle tänä vuonna siirtynyt Rovaniemen kirkkoherra Jouni Riipinen kertoi siioninvirsiseurojen puheessaan, että juhlien teemaksi oli esillä kolme Rovaniemelle sopivaa aihetta. Yksi oli juuri tämä valo, koska parast´aikaakin Lapissa on menossa yöttömän yön jakso. Toinen ehdotus oli itikat, joita normaalisti tähän aikaan on tuhottomasti, nyt kylmän kevään jäljiltä niitä ei kylläkään - onneksi - näkynyt. Ja kolmas Rovaniemeen lujasti liittyvänä on joulupukki, onhan siellä joulupukinmaa ja paljon kaikkea muuta sen ympärille rakennettua.

Sykähdyttävä tapahtuma ohjelmistossa oli Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakiertueeseen sisältyvä parituntinen konsertti, jossa esiintyi myös Kaija- rouva. Orkesterissa oli mukana myös kaksi Jaakon veljeä. Ylimääräisenä kappaleena saimme kaikki yhtyä erittäin suosituksi tulleeseen Kahden maan kansalaiseen: Vaikka vaellus on vaivaista, minä vielä jaksan toivoa; olen kahden maan kansalainen.
Niin kuin lenkkeilijöillä lenkin päätteeksi on tapana sanoa, että taas on yksi lenkki vähemmän jäljellä, niin nyt voi sanoa, että taas on jäljellä yhdet lähetysjuhlat vähemmän.

Ei kommentteja: