torstai 20. elokuuta 2015

Nyt ei ole aikaa vatuloinnille


 Yhteiskuntasopimuksen välttämättömyydestä kirjoittaa Kuntalehden päätoimittaja Hannu Kataja ennustaen vatuloinnista: Paljon riippuu siitä, kuinka käy pääministerin ajaman yhteiskuntasopimuksen. Talouden surkeus on kaikkien tiedossa, mutta vielä työssä olevia edustavat ammattijärjestöt elävät ikään kuin erityistä hätää ei olisikaan. Koko yhteiskunnan kriisitietoisuus ei tunnu vieläkään tavoittaneen, vaikka talouden alamäkeä on kestänyt jo seitsemän vuotta.

Tämän päiväisten neuvotteluitten päättyminen on seurannut tarkalleen tämän ennustuksen suuntaviivoja. Ollaanko tieten tahtoen ajamassa maatamme entistä suurempaan ahdinkoon. Ongelmia kyllä riittää, ei vähiten koko Euroopan yllättänyt maailmansotien jälkeen suurin pakolaisvirta, jolle ei näy ehtymistä.

Samassa lehdessä Hannu Lehtilä myös kuuluttaa rohkeutta ja johtajuutta tarvittava nyt jos koskaan myös ay-johtajilta. Yhteiskuntasopimusta on hankala rakentaa pelkkien ei-listojen varaan. Nyt johtajuutta ei löytynyt, hallitus joutuu yksin tekemään talouttamme tervehdyttävät ratkaisut, työkenttää riittää, onhan talouskasvumme todella miinusmerkkistä jopa ainoana EU-maana. Tuottavuus-ja kestävyysloikkaa siis todella tarvitaan.

Ei kommentteja: