tiistai 13. lokakuuta 2015

Timo puhuu asiaa

Työttömyyden kustannukset ovat saman verran kuin on vuosittainen budjettivaje eli 6 miljardia. Tämän kertoi taas kerran Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen, jonka kanssa 1980-luvulla olimme eduskunnassa. Hän piti tunnin alustuksen 850-vuotta täyttäneen Ulvilan järjestämässä Satakunnan kuntapäivässä aiheenaan yhteiskuntamme neljä nykyistä tärkeintä asiaa: Talous, työllisyys, pakolaiset, SoTe. Kaikkien näiden kanssa meillä on kädet täynnä työtä, mutta työllisyyden kautta saatavasta talouden kuntoon saamisesta kaikki lähtee.

Timo kuitenkin valoi uskoa meille kunnallisväelle, onhan yksi hallituksen kärkihankkeistakin tulevaisuuden kunta. Ja onhan taas tämänkin hallituksen ohjelmassa niin kuin edelliselläkin kuntien tehtävien leikkaaminen miljardin edestä. Viime hallitus tosin lisäsikin leikkaamisessa onnistumatta kuntien tehtäviä 300miljoonan edestä.

Nyt Timo on ajamassa, ei niinkään kuntien tehtävien poistamista, vaan suurien kokonaisuuksien osalta tyhjien ottamista pois. Vain näin saadaan aiotut säästöt aikaiseksi.

Viime vuonna pakolaiskysymyksessä saatiin kotoutettua yhteensä vain 1300 henkeä, joten nyt olemme todella mahdottoman edessä, kun puhutaan nopeasta kotouttamisesta ja turvapaikansaajien työllistämisestä jo parin kuukauden päästä.

SoTe-uudistus on kovaa tekeillä, kuntaliiton edustajat ovat mukana eri työryhmissä ja myös parlamenttaarinen ohjausryhmä toimii. Nyt lopultakin on odotettavissa myös tulosta joka muuttaa suuresti nykyisiä käytäntöjä. SoTe-alueiden lukumäärä julkaistaan aivan lähiaikoina, veikkauksena on 12, jolloin myös Satakunta saa oman alueensa.

Ei kommentteja: