torstai 7. tammikuuta 2016

Erämaan profeetan kirjoittaja

Aukusti Oravala, Lestijärvellä syntynyt, ylioppilaaksi Oulussa päässyt, pisimmät elämäntyönsä Nurmeksessa ja Vihdissä tehnyt sai kirjallisen elämäkirjan joulun alla lapsenlapsensa kirjoittamana: Aukusti Oravala Kirjailijapapin muotokuva.

Oravalan elämän vuosiin 1869-1951 mahtuu monenlaista myös maamme historiaan liittyen. Esimerkiksi hän pääsi ensimmäisinä pappeina eläkkeellekin täytettyään 80 vuotta. Hän sai olla myöhäisemmän herännäisyyden voimahahmojen Mauno Rosendahlin oppilaana sekä toimia Lapualla ja Nurmossa työ- ja hengenyhteydessä Wilhelmi Malmivaaran ja Juho Malkamäen kanssa. Kaikista näistä hän sitten laati elämäkertateoksenkin. Kaksi ensiksi mainittua löytyy kirjahyllystäninkin kuten tietysti pääteos Ukko-Paavo Ruotsalaisesta kertova Erämaan profeetta kuudentena painoksena WSOY:n kustantamana juuri ennen hänen kuolemaansa v.1950 painettuna.

Samoin saan omistaa kaksi hänen lastukokoelmaansa. Viidestä novelli- ja lastukokoelmasta Olavi Kareksen toimittamana ilmestynyt kokoelma Tummaa kansaa ja toisena tekijän postuumina ilmestynyt Rakkaita polkuja, joka sisältää elämäkerran alkuvaiheita Nurmeksen pappisvuosiin asti.

Ukistaan kirjallisen muotokuvan laatinut Riitta Karvonen piirtää monipuolisen kuvan koko pitkästä elämäntaipaleesta lapsuudesta lähtien aina poismenoon asti. Seurakuntapappina toiminen oli päätyö. Kirjalliset saavutukset muodostavat toisen merkittävän elämäntyön. Erämaan profeetasta on otettu 7 painosta ja käännetty usealle vieraalle kielelle. Aukusti Oravala on saanut sijan v.1954 julkaistuun kirjailijamatrikkeli-elämäkertateokseen Aleksis Kivestä Martti Merenmaahan. Samoin hän on mukana 24-osaisessa Suomen Sana Kansalliskirjallisuutemme Valiolukemistossa parilla kirjoituksella kymmenen sivun verran.

Unohtaa ei myöskään sovi Oravalan kymmenvuotista virsikirjakomitean puheenjohtajuutta ja muutenkin merkittävää panosta vuoden 1938 virsikirjan, joka sai myös vahvan kansallisen ilmeen, kun mukaan otettiin 120 suomalaista kansansävelmää ja tunnettujen säveltäjiemme koraaleja.
"Virsikirjauudistuksesta tuli rohkea, sisäisestä uudistuksesta kertova julistus ja uskonnollinen tunnustus syvän ja lempeän pietismin hengessä. Rukoushenki ja iäisyyskaipuu puettiin jykevään virsirunoon."

Herättäjä-Yhdistys on tehnyt merkittävän kulttuurityön julkaistessaan tämän Oravalan kirjallisen muotokuvan. Samalla on tallentunut kappale myös oman herätysliikkeemme herännäisyyden historiaa, johon siis voi osaltaan tämänkin kirjan avulla tutustua.


Ei kommentteja: