torstai 14. tammikuuta 2016

Vakavuutta ja vakuuttavuutta

Tänään kasteen armon sunnuntain jälkeisen viikon seuroissa veisasimme monen muunkin Väinö Malmivaaran virren lisäksi tämänkin: "Herra Jeesus, lapsen usko armostasi meille suo, että uuden aamun koitto haudan ylle valon luo. Anna toivo sydämiin rakkaitansa kaipaaviin: Herätä me kerran saamme virteen uuden isänmaamme." Siionin virsi 215.

Veisasimme myös Malmivaran kastevirren "Kun synnyin tänne maailmaan, minutkin Herra omanaan Elämän kirjaan kirjoitti: Ostettu olen kalliisti. Myös hänen nimipäivävirtensä "Jumala, pyhitetty nyt olkoon nimesi. Se linna ylennetty on vahva iäti. Suo meille siinä suoja myös nimipäivänä, Isämme, kaiken Luoja ja apu väkevin." Vieläpä hänen uudenvuodenvirtensäkin "Kiittäisimme armostasi, jonka annoit Herramme, mutta kuinka kiitostasi mykkäraukat veisaamme? Katso, Herra, nääntyneihin, uudeksi luo mielemme. Kerran kiitossäveleihin vielä taipuu kielemme."

Veisasimme myös kesän Sotkamon vaarojen pitäjän Herättäjä-juhlien tunnusvirren "Soi virteni kiitosta Herran, hän on hyvä, armollinen, on kätensä laupias, voimallinen. En pelkää siis
VAAROJEN  matkaa, hän silloinkin kantaa ja vie, kun polku on synkeä, kaita on tie. Voin kanssansa taivalta jatkaa. Hän vastakin auttava lie."

Parikin pappia kertoi omasta kasteestaan. Toinen oli ristitty Akuksi velvoittavasti Aku Rädyn mukaan. Toisen ristijänä toimi Sotkamossa kotitalon pirtissä Elia Lönnrot. Ei tosin se kuuluisa Lönnrot, vaan hänen veljenpoikansa, joka hänkin kyllä oli tuomiorovasti ja arvostettu pappismies. Olen muute samassa pirtissä saanut olla seuroissa.

Päivällä saimme olla onnittelemassa 96-vuotiasta veteraania, muuten toiseksi vanhinta veteraaneistamme. Siellä palautimme mieliimme, miten myöhemmin teologian professorinakin toiminut Esko Koskenvesa nelivuotiaana sotaorpona vuonna 1942 kuvattiin käsi talvimyssyn reunaan kohotettuna. "Teen kunniaa Mannerheimille", oli perustelu. Kuva lähetettiin marsalkan 75-vuotispäiväonnitteluksi pienen sotilaspojan sanojen saattelemana. Marsalkalta tuli kiitoskirje, jonka alle  hän henkilökohtaisesti oli kirjoittanut omakätisesti: "Jumala siunatkoon sinua!" Tällaisia suurmiehiä meillä on ollut onni omistaa ja vieläkin: Tasavallan Presidentti toivotti samaa Jumalan siunausta meille kaikille uudenvuoden puheensa päätteeksi.

Ei kommentteja: