maanantai 25. heinäkuuta 2016

Isästäni toisena päivänä peräkkäin

Tänään ollessamme Aaro Holman kanssa onnittelemassa vanhinta veteraaniamme 100-vuotispäivän kunniaksi tuli puhetta eilisestä sotilaspoikien juhlasta. Sankari joka kaiken lisäksi on naispuolinen kertoi olleensa pikkulotta heti siitä lähtien kun pää ylsi pöydänkannen korkeudelle ja olleensa muonittamassa niin suojeluskuntalaisia kuin sotilaspoikia monissa tilanteissa sota-ajasta sitten puhumattakaan.

Satavuotias syntymäpäiväsankari kertoi myös isästäni ja Kankaanpään Yhteislyseon perustamisesta v. 1928. Silloin oli neljä oppilasta kankaanpääläiset Asta Korpela (myöhemmin vanhimman veljeni kummitäti, syntymäpäivässankarittaren sisar Paula Päivike, isäni Taito Joutsenlahti ja honkajokinen Lauri Kantinkoski olleet jo Porissa oppikoulussa ja siirtyivät nyt vastaperustettuun Kankaanpään Yhteislyseoon. He eivät kuitenkaan päässeet kolmannelle luokalle, koska sääntö oli, että perustettavassa koulussa tuli kaikkien alkaa ensimmäiseltä luokalta.

Näin siis jo isäni aikanaan joutui tai sai käydä samaa luokkaa kahdesti, niin jouduin minäkin sitten omana aikanani kertaamaan samoja luokkia, tosin muista syistä. Jouko-veljeni joutui jopa vaihtamaan koulua saadakseen keskikoulutodistuksen, vaikka isoisämme Vihtori on Kankaanpään Yhteislyseon perustajajäsen ja muutenkin vaimonsa siis mummuni Lempin (os.Korpela) kanssa koulun alkuaikojen kantavia jäseniä. Vihtori oli jopa johtokunnan jäsen alusta lähtien ja puheenjohtajakin neljätoista vuotta vuoteen 1950, jolloin hänestä tehtiin kunniapuheenjohtaja.

Ei kommentteja: