maanantai 12. joulukuuta 2016

Budjettipuhe

Tämänpäiväinen valtuuston kokouksen budjettipuheenvuoro kaupunginhallituksen puheenjohtajana:

Arvoisat valtuutetut ja hyvät virkamiehet

Kankaanpään talous on saatu tasapainoiseksi eli ylijäämäiseksi tämän valtuustokauden aikana jo usean vuoden ajan, nythän olemme tekemässä tämän valtuuston viimeistä budjettia. Näin siis käyttömenojen osalta on päästy lievään ylijäämäisyyteen. Osaltaan tähän on vaikuttaneet myös niin PoSan kuin sairaanhoitopiirinkin ryhdistäytyminen eli menokehityksen kuriin saaminen.

Investoinnit sen sijaan joudutaan pitkälti kattamaan velkarahalla, joka toistaiseksi ei ole ongelmallista ennätysmatalan korkotason vuoksi. Ja investoinnit ovat välttämättömiä vetovoimaisen Kankaanpään säilyttämiseksi, tulee vain mieleen, miten edellisillä valtuustokausilla on huolehdittu kiinteistömassastamme, kun nyt olemme kunnostaneet keskustan koulun ja aloittaneet kirjaston laajennuksen ja liikuntakeskuksen päärakennuksen suuren korjauksen molempine urheilu- ja pesäpallokenttineen ja myös aloitamme pääterveysaseman korjaussuunnitelmat. Investoinnit ovat sikälikin välttämättömiä, että olemme menossa Sote- ja maakuntauudistukseen, jolloin Kankaanpään merkitys Pohjois-Satakunnan keskuksena tulee entisestään korostumaan ja tästä asemastamme meidän tulee pitää lujasti kiinni tulevissakin muutoksissa.

Jo vuosi sittenbudjettikirjassa edellinen kaupunginjohtaja totesi: Palvelutuotannon rakenteellisiin muutoksiin tullaan palaamaan viimeistään seuraavalla kunnallisvaalikaudella. Tähän samaan viittaa myös uusi kaupunginjohtajamme melkein samoin sanoin. Tähän tarjoaakin hyvän mahdollisuuden konsulttityönä ja laajapohjaisesti valmisteltu viittä vaille valmis tulevaisuuden kehittämisstrategia. Palvelurakenteen uudistamisessa olemme siis tällä valtuustokaudella epäonnistuneet johtuen tietysti osaltaan ylijäämäisistä tilinpäätöksistä.

Mitä tulee budjetin valmisteluun, se on edennyt hyvässä yhteisymmärryksessä ja eräille tahoille vaikeat sivukyläläisten kouluasiat kyydityksineen aiheuttivat ainoan äänestyksen. Samoinhan valtuuston enemmistöllä lakkauttama yksi kyläkoulu Laurin koulu aiheutti erimielisyyttä.

Valmistelussa investoinneissa ihmetystä herätti Niinisalon koululle varattu määräraha yksityisissä tiloissa olevan päiväkodin siirtämisestä koululle, kun vastaava toimenpide ryhmäperhepäivähoitopaikkojen tekeminen Yhteislyseolle ei maksa kuin parikymmentätuhatta. Budjettikirjassa muuten on tullut ykkönen tämän 20.000 eteen, joka poistettaneen. Kun lisäksi edelleenkään ei ole tiedossa päivähoidon kokonaistilannetta ja kulttuuricampukseen on tulossa ilman kaupungin rahoitusta yksityinen päiväkoti, odotamme päivähoidontarpeen kokonaisselvitystä ja poistimme määrärahan Niinisalosta semminkin, kun myös tilanne yksityisen päiväkodin ympäristössä on selvästi rauhoittunut.

Ja näin saimme jatkettua ilman vuoden taukoa Taidekoulun ulkoseinien korjausta, joka on merkittävä signaali halustamme ylläpitää meille taidekaupunki-imagommekin ja koulutuskaupunginkin kannalta elintärkeää taidelaitosta, jonka olemassaolosta olemme jatkuvasti saaneet pitää kiinni kynsin ja hampain.

Investoinneista puhuttaessa on myös muistettava, että kirjaston laajennukseen ajauduimme jopa pakon sanelemana, kun valtiovalta tarjosi koko maassa viimeiseksi jääneitä avustuksia ja meillä oli valmiit suunnitelmat, näin saimme 750.000. Liikuntakeskuksen 1. vaiheen saneeraukseen avustusta on tulossa 850.000, mutta miinuksena on mainittava, että Kankaanpää anoi samana vuonna sekä urheilukentän että liikuntakeskuksen valtionavustusta eikä mikään paikkakunta ei edes Turku voi saada samana vuonna kuin yhden avustuksen.

Kun nyt olemme menossa vuoden suurimpaan rauhan ja rakkauden juhlaa Joulujuhlaan lausun teille kaikille valtuutetuille ja koko virkakunnalle kiitokset hyvin suoritetusta työstä kuluneena vuotena ja toivotan hyvää ja rauhallista Joulua.

Ei kommentteja: