tiistai 24. lokakuuta 2017

Toimittajien huoli

Eikö edes Pohjois-Satakunnan perussuomalaisista kukaan ole lähdössä uuteen perusteilla olevaan puolueeseen näytti olevan suurena huolena Yle Porin toimittajalla, kun hän yritti tehdä jymyjuttua perussuomalaisista siirtyneistä eikä löytänyt koko Satakunnasta kuin jo heti alussa poistuneen kansanedustaja Ari Jalosen ja pari muuta hänen kansaan siirtynyttä porilaista.

Itse olen kokenut jo vuoden 1972 skyppiläisten eli ns. seteliselkärankaisten häipymisen SMP:stä, joka tapahtui muuttamalla pikavauhtia puoluetukilakia oikeusministeri Matti Louekosken johdolla vielä vuoden lopussa, jolloin he saivat ryhmän enemmistön muodostaneina tuen vuoden 1973 alusta ja äänestivät kiltisti lakiesityksen presidentin poikkeuslailla valinnan puolesta. Muistan hyvin vuoden 1972 kuuman kesän puoluekokouksen Kouvolassa, missä nämä tulevat skyppiläiset - jo silloin epäillyt - punottivat ja kivenkovaa vannoivat, etteivät koskaan äänestä kansalta äänioikeuden vievän poikkeuslain puolesta. Tammikuun 18. päivänä 1973 eduskunta kuitenkin hyväksyi äänin 170-28 lain, jolla Kekkosen toimikautta jatkettiin. Kaikki 13 skyppiläistä äänestivät siis lakiesityksen puolesta ja 34 kansanedustajaa olisi riittänyt estämään perustuslain muuttamisen.

Mukana tässä skyppiläisissä eli myöhemmin yhtenäisyyspuolueen nimen ottaneessa ryhmässä oli myös ensimmäinen Satakunnasta valittu SMP:n kansanedustaja Pentti Antila, jonka eduskuntakausi oli toinen ja tietenkin tätä myöten myös viimeinen.

Pitkään politiikassa mukana olleena en voi olla vetämässä yhtäläisyysmerkkejä muihinkin vähintään toisen kauden satakuntalaisiin perussuomalaisten kansanedustajiin, jotka nyt ovat jättäneet puolueen. Heitä ovat siis jo mainittu porilainen Ari Jalonen ja Punkalaitumen Martti Mölsä, molemmat toista kautta kansanedustajina ja lisäksi vuonna 1983 kanssani SMP:n eduskuntaryhmään valittu Lea Mäkipää Kihniöstä, jolla on menossa jo viides eduskuntakausi.

Olen siis ainoa vähintään kahden kauden eduskunnassa ollut satakuntalainen SMP:n ja PS:n kansanedustaja, joka olen pysynyt puolueessa. Olin siis SMP:n kansanedustaja vuosina 1979-86 ja PS:n kansanedustaja 2011-14. Ja olen siis kokenut kaksi puolueen hajaannusta, ensin vuonna 1972 ja nyt tämän vuoden kesällä. Välillä tapahtui myös SMP:n loppuminen, ja olin myös keräämässä hyvällä menestyksellä uuden puolueen perussuomalaisten perustamisen tarvittavia nimikirjoituksia!

Ei kommentteja: