perjantai 31. toukokuuta 2019

Suomen perussuomalaisin maakunta

Eduskuntavaaleissa Satakunnassa me perussuomalaiset saimme suurimman 24,1 % kannatuksen, kun koko maassa luku oli 17,5 % eli ero 6,6 %. Puolueista oltiin toisena 1,1 % Sdp:n perässä vain 1.320 äänen päässä. Jossittelu ei auta, mutta ellei eräitä piirin ulkopuolisia ratkaisuja olisi tapahtunut, olisi ollut täysin mahdollista nousta suurimmaksi ja näin saada lisäpaikka eli kolmas kansanedustaja!
Yhtä lailla saatiin menestystä myös EU-vaaleissa, oltiin jälleen PS:n suurin piiri 19,6 % ja maakunnan ykköspaikasta jäätiin vain 0,6 %.  Kun koko maassa PS:n kannatus oli 13,8 %, olimme jälleen lähes 6 % suurempi. Piirikohtaisesti toiseksi tullut piiri Häme hävisi meille 2 % ja kolmas Oulu 3,7 %.
Oma lukunsa täällä Satakunnan sisällä on meidän Pohjois-Satakuntamme. Eduskuntavaaleissakin viiden perussuomaisimman kunnan joukossa oli neljä kärjessä Honkajoki. Nyt EU-vaaleissa Satakunnan perussuomalaisimmat kaikki kuusi kuntaa ovat Pohjois-Satakunnasta, kärkipaikan vei Karvia 30,5 %, sitten Honkajoki 29,1 %, Pomarkku 26,5 %, Jämijärvi 26,3 %, Kankaanpää 26 % ja Siikainen 25,5 %. Yli 20 % kuntia ovat lisäksi Pori 21 %, Nakkila 20,9 % ja Ulvila 20,5 %. Suurimpana puolueena olimme Kankaanpäässä, Pomarkussa, Nakkilassa, Ulvilassa sekä Pori yhdessä kokoomuksen kanssa.
Vaikka kannatus Helsingin 8,5% jälkeen on toiseksi alhaisin Uudellamaalla 13,0 %, nousi sieltä kuitenkin kaksi pientä kuntaa PS:n kärkikunniksi: Askola 38,3 %, Pukkila 30,7%. Karvian ja Honkajoen jälkeen viidenneksi tuli Laihia 27,3 % Etelä-Pohjanmaalta. Sen jälkeen ovatkin sitten muut Pohjois-Satakunnan kunnat ja Pirkanmaan puolelta entinen pohjoissatakuntalaiskunta Kihniö 26,1 %.
Jo mainittujen Satakunnan kuntien lisäksi PS oli suurin puolue Uudellamaalla Askolan ja Pukkilan lisäksi Myrskylässä, Varsinais-Suomessa Nousiaisissa ja Pirkanmaan F.E. Sillanpään Hämenkyrössä.


Ei kommentteja: