sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Pertti J. Rosila: Herrahissin vauhdissa.
Kolmisenkymmentä vuotta eduskunnassa vaikuttanut eläkkeelle siirtynyt talouspäällikkö jatkaa mielenkiintoisten tosiasioiden kirjoittamista kansanedustajien toimista toisessa kirjassaan, jonka hän sanoo sitten olevan viimeisen eduskunta-aiheista, vaikka aineistoa kyllä riittäisi. Ensimmäinen kirja Arkadianmäen kirstunvartija oli ohuempi kustantajan pyynnöstä, siksi tämä uusi on paksumpi, lähes 500-sivuinen.

Rosila kertoo julkaisseensa tämän kirjan tarkoituksellisesti eduskuntavaalien jälkeen. Hän ei halunnut ottaa sitä riskiä, että joku kansanedustaja olisi pudonnut eduskunnasta sen takia, ettei häntä ole mainittu kirjassa. Tämä kuvaa hyvin kirjoittajan humoristista otetta, jota ilman ei ehkä olisi kestänytkään 30-vuotista sotaa eduskunnan ”rahaministerinä”, siksi uskomattomia tapauksia ja kansanedustajien edesottamuksia kirja sisältää.
Moni kansanedustaja saa kirjassa kiitoksiakin, esimerkiksi Sauli Niinistö, Juha Sipilä ja itseäni mainostamatta myös allekirjoittanut. Valtaosa kirjaan päässeistä kymmenistä edustajista sen sijaan näyttäytyy vähemmän hyvissä merkeissä. Ehkä kaikkein synkimmin värein on piirretty Alexander Stubb ja Paavo Väyrynen. Viimeksi mainittu lienee muuten hän, josta kirjoittaja esipuheessaan mainitsee eduskunnasta pudonneiden 45 joukossa olleen vain yhden, jonka kohdalla hän toteaa, että sai ansioidensa mukaisesti.

Todella paljon merkillistä jos asiallistakin käyttäytymistä Pertti Rosila on matkanvarrella nähnyt toimiessaan eduskunnan kirstunvartijana. Edellisessä kirjassa hän mainitsee puhemies Heinäluoman löytäneen siitä yhden epätarkkuuden, tästä uudesta paksummasta minäkin huomasin muutaman pikku virheen, kuten esimerkiksi Kauhajoen Lasse Hautala mainitaan kauhavalaiseksi, mutta nämä sekoitetaan hyvin helposti, sen todisti asiasta mainittuani uuteen eduskuntaan välikauden jälkeen uudelleen valittu kauhavalainen Janne Sankelokin tavatessamme Pohjanmaan pikajunassa.

Kirjan lopussa on monisivuinen henkilöhakemisto, kirjan käyttöä helpottaisi, jos nimen perässä olisi sivunumerot!

                         

Ei kommentteja: