keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Juhani Kortesalmi kuollut

Kun Kuusamon pojasta tekemääni muistokirjoitusta ei otettu Kuusamon Joulun sivuille, julkaisen sen sivullani
In memoriam J. Juhani Kortesalmi 23.11.1933 - 21.8.2019
J. Juhani Kortesalmi sai elää todella pitkän 85 v. kestäneen elämän uskollisena omaksumalleen maailmankatsomukselle, jonka mukaisesti hän toimi tinkimättömästi ja periksiantamattomasti todeten varsinaisen julkisen elämäntyönsä tehneenä saavuttaneensa ne päämäärät, joiden vuoksi hän uhrasi koko tarmonsa esimerkiksi naapurimaan Neuvostoliiton hajottua ja myös oman maamme presidentin vaihduttua.
Juhani luki ensin ylioppilaaksi perinteikkäästä Oulun lyseosta 1953, valmistui fil. kand., ja maisteriksi Helsingin yliopistosta 1963 ja väitteli tohtoriksi 1996 Pohjois-Vienan poronhoidosta. Kuusamon pitäjän historiaan hän kirjoitti kaksi osaa. Toisessa ”Vanha Kuusamo kertoo” hän toteaa teoksella olevan kolme tavoitetta: Kotiseututuntemuksen kartuttamisen ja syventämisen lisäksi teos on kansa- ja kielitieteellinen aineskokoelma Kuusamon osalta sekä kolmantena on talonpoikaiskansan tuntemattomien persoonallisuuksien kohottaminen yleiseen tietoisuuteen ja arvostukseen. Niinpä hän kertoo esim. Korter-Reetesta eli Fredrik Kortesalmesta ja Korte-Antista eli Antti Kortesalmesta.  Myös monia muita kirjallisia tuotteita on hänen kynästään lähtenyt.
SMP:n kansanedustajana J. Juhani Kortesalmi oli yhdeksäntoista vuotta vv. 1970-89 pysyen uskollisena ja suoraselkäisenä vakaumuksen miehenä niin vaikeat hajaannuksen vuodet kuin menestyksen ajatkin, joita oli heti  aluksi v.1970 18 kansanedustajalla ja sitten vasta yli kymmenen vuoden päästä v. 1983 17 kansanedustajaa. Sain olla Juhanin kanssa samassa eduskuntaryhmässä kaksi kautta vv. 1979-87 hänen toimiessaan ryhmämme puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.
 Presidentin valitsijamiehenä  presidenttiehdokas Veikko Vennamon valitsijamiehenä hän ei vielä ollut v.1968 33 valitsijamiehen ryhmässä, mutta  sitten v.1978  10 hengen ryhmässä hän oli yhdessä mm. veljeni Jouko Joutsenlahden kanssa.
 Vuodesta 1989 lähtien Juhani nimettiin Mikkelin läänin maaherraksi, jossa arvokkaassa tehtävässä hän toimi läänien lakkauttamisiin asti v.1997. Tietysti hän oli mukana monissa muissakin tehtävissä kuten Oulun kaupunginvaltuustossa kymmenen vuotta, kirkkovaltuustossa ja monissa eduskunnan mukanaan tuomissa luottamustehtävissä.
Eläkevuodet puolisot asuivat Helsingissä, josta käsin käytiin aina joka toinen vuosi järjestettävässä Kuusamon Tie Viena-symposiumissa Juhanin olleessa yhtenä tapahtuman alkuunpanijana ja hyvin mieluisa oli hänelle myönnetty Kuusamo-mitali.  Tietysti käytiin myös pojan Joukamon hoitamalla kotitilalla Joukamojärven rannalla! Viimeisiä kuutta vuotta sitten varjosti muistisairaus ja lopulta intervallijaksot Pakilan hoitokodissa kahden viikon välein ja lopulta tuli sitten siirtyminen ajasta rauhallisesti nukkuessa.
Anssi Joutsenlahti pappi Juhanin siunaus-tilaisuudessa Kuusamon Pyhän Ristin kirkossa 27.9.2019, rovasti, Kankaanpää

Ei kommentteja: