lauantai 3. lokakuuta 2020

Mikkelinpäiväksi

Huomisen Mikkelin päivän mukainen hartauskirjoitukseni, jonka piti ilmestyä tämän viikon Perussuomalaisessa, mutta jostain tuntemattomasta syystä ei siinä ollutkaan!

LAPSENKALTAISIKSI
 
Usein puhutaan  vähättelevässä mielessä lapsenmieliseksi tulleesta tai lapsellisesta, lapsekkaasta tarkoittaen yksinkertaista tai vanhusta, joka on tullut uudelleen lapseksi.
Mutta on myös ja ennen kaikkea tärkeää lapsenkaltaiseksi tulemista, josta itse Jeesus sanoo: “Totisesti; ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” Ja Jeesus jatkaa vielä suurella lupauksella: “Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa.”
 
Me niin kovin helposti pidämme itseämme muita parempina ja luulemme aina olevamme oikeassa. Uskon asiassakin ajattelemme, että juuri minä olen oikeassa ja muut väärässä. Ja aina nousee uusia johtajia ja profeettoja, jotka korottavat itsensä ainoiksi oikeassa oleviksi muiden yläpuolelle ja muita tuomitseviksi. Ja juuri siksi Jeesus haluaa opettaa meille seuraajilleen oikeaa itsemme tuntemista ja nöyryyttä, jotta huomaisimme omien pelastuskeinojemme mahdottomuuden, jotta osaisimme kaikessa turvata Vapahtajaamme, jolta kaikki hyvä tulee juuri siksi, että Hän on sovittanut syntimme. Aivan kuten aivan yksinkertaisesti olemme oppineet Lutherin Vähä Katekismuksessa: Uskon Jeesukseen, Herraani, joka on lunastanut minut, kadotetun ja tuomitun ihmisen, ostanut ja voittanut minut vapaaksi kaikista synneistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta.
 
Lapsenkaltaiseksi tulemine merkitsee näin omien voimien ja mahdollisuuksien tunnustamista riittämättömiksi eli juuri avuttomaksi tulemista, ja tässä on myös yhtymäkohta vanhuksiin, joilta jo muutenkin voimat vähenevät. Virrentekijäkin sanoo, miten vaatimattomuus on sanoa helppo suulla, vaan työläs vaatimattomaksi tulla on. Ja siksi virsirunoilija pyytää: Nyt tekee mieleni vain alentuakseni, kun lapsenmieliseksi tulla tahtoisin, kun aiemmin hänellä oli ollut toivoni ylemmäs päästäkseni, aikaani liian lyhyeksi pelkäsin.
 
Kirkkovuoden myötä vietämme ensi sunnuntaina Mikkelin päivää, enkelien ja lasten päivää. Evankeliumitekstissä opetuslapset kysyvät Jeesukselta kuka on suurin taivasten valtakunnassa ja silloin Jeesus otti heidän keskelleen nimenomaan lapsen. Ja Hän sanoo lasten enkelien saavan taivaassa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja. Niinpä Martti Luther opettaa rukoilemaan  taivaan Isältä aamurukouksessa: Minä jätän itseni, ruumiini ja sieluni ja kaiken, mitä minulla on, sinun käsiisi. Sinun pyhä enkelisi olkoon kanssani, ettei paha vihollinen saisi mitään valtaa minuun. Amen.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: