perjantai 8. marraskuuta 2024
Ylen gallup
Politiikka
Ylen kannatusmittaus: SDP nousussa, kokoomus ja perussuomalaiset putoavat yhä
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on laskenut alimmilleen koko hallituskauden aikana.
Grafiikka näyttää puoluekannatusmittauksen neljän kärjen: sdp 24,3 %, kokoomus 18,8 %, ps 15,7 % ja keskusta 13,1 %.
Avaa kuvien katselu
SDP:n kannatus on reippaassa nousussa. Kuva: Elene Paspatis / Yle, Silja Viitala / Yle ja Mimmi Nietula / Yle, grafiikka: Nanna Särkkä / Yle
Linda Pelkonen
6:00
•
Päivitetty 8:18
Kuuntele juttu 4:27
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Oppositiopuolue SDP säilyttää paikkansa suosituimpana puolueena ja kasvatti kaulaansa toiseksi suosituimpaan kokoomukseen, paljastaa Ylen teettämä kannatusmittaus. Perussuomalaisten kannatus laski edelleen.
SDP:n kannatus nousi 1,7 prosenttiyksikköä verrattuna edelliseen kannatusmittaukseen. Kokoomuksen kannatus laski 1,2 ja perussuomalaisten 1,0 prosenttiyksikköä.
Tutkimusjohtaja Tuomo Turja Taloustutkimuksesta näkee tutkimuksen taustatiedoista miten äänestäjät ovat liikkuneet.
– Perinteisesti SDP saa muilta punavihreiltä puolueilta äänestäjiä, mutta nyt näyttää, että kannatusta tulee perussuomalaisilta ja osittain kokoomukseltakin. Selvänä erona edelliseen kertaan näkyy, että nukkuvien puolueesta, eli niistä jotka eivät ole äänestäneet edellisissä eduskuntavaaleissa, tulee SDP:lle kannatusta selvästi enemmän kuin edellisessä mittauksessa, Turja kertoo.
Hallitus historiansa syvimmässä kuopassa
Hallituspuolueiden kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien yhteenlaskettu kannatus on alimmillaan koko pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen aikana.
Kun verrataan Orpon hallituksen kannatusta edellisten Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) tai Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suosioon, huomataan, että Orpon hallitus on selvästi epäsuositumpi kuin kaksi edellistä hallitusta vastaavaan aikaan hallitustaivaltaan.
Hallituspuolueet RKP ja kristillisdemokraatit pysyttelevät lähes samoissa lukemissa kuin edellisessä mittauksessa.
Turja sanoo, että kokoomusta äänestäneistä selvä osa kertoo, ettei tiedä mitä puoluetta nyt äänestäisi. Heitä on siirtynyt niin sanotusti katsomoon, SDP:lle, vihreille ja keskustalle.
– Kokoomus menettää naisäänestäjiä, varttunutta väkeä ja korkeasti koulutettuja äänestäjiä, hän sanoo.
Perussuomalaisten kannatus on enää 15,7 prosenttia kun se eduskuntavaaleissa viime vuonna oli 20,1 prosenttia. Laskua edelliseen mittaukseen on yksi prosenttiyksikkö.
– Perussuomalaisilla on perinteinen tilanne, että kun kannatus laskee, siirrytään katsomoon. Tässä on näkyvissä myös se, että perussuomalaisten kannatusta valuu SDP:hen sekä kokoomukseen ja keskustaan.
Keskusta näyttää vakiinnuttaneen paikkansa 13 prosentin puolueena. Kannatus nousi aiemmin syksyllä ja pysyy nyt samoissa lukemissa.
Vasemmistoliitto pitää 9,3 prosentin kannatuksensa samoissa lukemissa vaikka entinen puheenjohtaja Li Andersson väistyi ja tilanne nousi uusi puheenjohtaja Minja Koskela.
Vihreiden kannatuksessa näkyy lievä 0,4 prosenttiyksikön nousu.
Puolueiden kannatuksen kehitys viime vuosikymmeninä – vertaa puolueita itse
Valitse näytettävät puolueet
SDP
KESK
PS
KOK
VIHR
VAS
RKP
KD
LIIK
MUUT
Ei mitään
Yllä oleva kuvio näyttää puolueiden kannatuksen kehityksen valitsemastasi vuodesta lähtien. Pisimmillään näet kehityksen vuodesta 1994 lähtien. Voit valita tarkasteluun myös vain osan puolueista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti