maanantai 7. heinäkuuta 2025
Sauli Niinistö puhui Herättäjäjuhlilla
Sauli Niinistö yllätti uskonnollisilla juhlilla
Presidentti Sauli Niinistö on ollut tuttu näky muun muassa erilaisten ulko- ja turvallisuuspoliittisten seminaarien puhujana. Tänään hän kuitenkin piti puheen poikkeuksellisessa tilanteessa.
Salon herättäjäjuhlien päiväseuroissa puhuivat apulaisprofessori Anna Lintunen (vas.) Turusta, presidentti Sauli Niinistö Helsingistä, piispa emeritus Kaarlo Kalliala Turusta ja Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Tapani Rantala Tampereelta. Mika Honkanen / Herättäjäjuhlat
Johannes Ijäs
lauantai 5.7.2025 klo 14:34
Niinistö piti seurapuheen luterilaisen kirkon herätysliikkeen herännäisyyden eli körttiläisyyden kesäjuhlilla, Herättäjäjuhlilla.
Körttijuhlat pidetään loppuviikosta Niinistölle varsin tutussa Salon kaupungissa.
Niinistö käytti oman vajaan kymmenen minuutin seurapuheensa juhlien päivä- eli pääseuroissa.
Puheensa aluksi Niinistö sanoi, että hänelle on ainutkertainen kokemus nähdä niin iso joukko ihmisiä samalla kertaa.
Iltalehdelle arvioidaan paikan päältä, että kuulijoita oli silmämääräisesti arvioiden 3 500–4 500.
Niinistö määritteli puheensa teemaksi ihmisen tai ihmiset. Hän kuvasi tavanneensa edustavan joukon ihmisiä suurista päättäjistä kadun ihmisiin. Hänen johtopäätöksensä on ollut, että kaikki ovat vain ihmisiä.
– Jos ajatellaan luomakunnan kokonaisuutta tai luonnonvoimia, joista nyt viime päivinäkin on saatu kokemuksia, kyllä me loppujen lopuksi olemme kaikki niitä maan hiljaisia, presidentti totesi.
”Ei mitään uutta”
Niinistö puntaroi puheessaan monelta kannalta myös, miten ihminen pysyy teknologian kehityksessä mukana ja totesi, että on syntynyt paljon välineitä sekä hyvään että pahaan.
Niinistö pohdiskeli, muuttuvatko ihmisetkin sisäisesti samaa tahtia.
– Perustuntemuksemme: rakkaus, viha, ilo, suru, myötätunto tai itsekkyys ja niin edelleen. Ne ovat kyllä aikojen yli säilyneet samoina.
Nämä tunteet löytyvät presidentin mukaan niin Raamatusta kuin hellenistisestä kulttuurista. Hän tuntui tuovan esiin Raamatun Vanhan testamentin Saarnaajan kirjan mielenmaisemia:
– Ei mitään uutta tunteen pohjaa ihmiskunta ole itselleen kehittänyt, Niinistö summasi ja pohti myös, pitäisikö jotain uutta keksiä.
Hän arveli, että siihen ihmisillä ei kuitenkaan ole älyllisiä eikä asenteellisia mahdollisuuksia.
”Onnen lähde”
Niinistö kyseli, pärjätäänkö näillä tunteilla ja toi esiin kaksi asennetta. Toinen on luottamus, toinen velvollisuus ja vastuu.
Hän käsitteli luottamusta monelta kantilta, muun muassa, mitä se tarkoittaa yksinäisten ihmisten kannalta.
Presidentti arveli, että muissa ihmisissä voi herättää luottamusta pienillä liikkeillä, vaikkapa tervehtimällä naapuria. Näin ihminen kokee tulleensa huomatuksi ja luottamus muihin voi kasvaa.
Myös velvollisuutta Niinistö halusi käsitellä nimenomaan positiivisena asiana. Hän sanoi, että se voi olla myös ”onnen lähde” silloin kun täyttää velvollisuutensa.
– Vastuun kantaminen oman mittansa mukaan itsestä ja toisesta on toisten huomioimista mutta myöskin itsensä palkitsemista, Niinistö evästi.
Järjen voitto
Puheensa päätteeksi Niinistö tuli perinteisemmälle alueelle maailman tilanteeseen ja ja puhui siitä, miten seuraamme uutisia huolestuneensa pohtien mitä kaikkea pahaa on sattunut ja ehkä vielä sattuu.
– Minulla on kuitenkin vähän toisenlainen tunne. Minä uskon siihen, että järki kyllä kaikkien päässä viime kädessä voittaa.
Niinistö lopetti puheenvuoronsa anekdoottiin, kertomukseen siitä, kun amerikkalaiselle kirjailijalle Mark Twainille esitettiin kerran kysymys, mitä hän pitää Richard Wagnerin musiikista. Twain ei ollut Niinistön mukaan erikoinen musiikkimies.
– Twain vastasi, että siitähän voidaan olla kyllä montaa mieltä, mutta yksi asia on varma: kyllä se on parempaa kuin miltä se kuulostaa, Niinistö letkautti ja kertoi itse kääntäneensä tarinan uuteen muotoon.
– Vaikka tämän päivän uutiset meitä huolestuttavakin, niin minä olen varma, että tulevaisuus on parempi kuin miltä se näyttää, hän päätti puheensa lohdullisiin tunnelmiin.
Kirkon sisäisistä herätysliikkeistä körttiläisyys on erottunut liberaaleilla äänenpainoilla. Kesäjuhlilla on ennenkin kuultu keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien puheita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti