sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Kunniakansalaisemme

Siniristiliput nousevat salkoihin huomenna kansallisena veteraanipäivänä eikä syyttä. Me Kankaanpäässä aloitimme juhlimisen jo päivää etuajassa eli tänään kun oli sunnuntai. Järjestimme Kankaanpään rintama-asiain neuvottelukuntana perinteiseen tapaan koko Pohjois-Satakuntaa koskevan veteraanipäivän juhlan. Olemme alueen keskeinen ja suurin paikkakunta ja kaiken lisäksi Niinisalossa sijaitsee varuskunta. Siksi olemme saaneet tai ottaneet tämän mieluisan tehtävän. Veteraanimme ja kotirintaman väki ansaitsevat kaiken kunnioituksemme ja kiitoksemme, johon yhtyi myös juhlapuheen pitäjä Vatajankosken Sähkö Oy:n pian eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja, jonka firma myös kustansi makoisat kahvit

Uhrin ansiosta saamme vapaassa ja itsenäisessä Suomessa nostaa siniristilippumme. Jouduin valmistautumattomana ja näin yllättäen pitämään tervetulotoivotuksen, kun alun perin tehtävään nimetty Kauko Juhantalo ei saapunutkaan paikalle. Vertasin sotiamme Daavidin ja Goljatin väliseen taisteluun, jossa me jouduimme taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan, mutta emme ainoastaan tulleet toiseksi kuten on totuttu sanomaan, vaan me voitimme. Silloista vastustajaamme Neuvostliittoa ei enää ole, mutta oma isänmaamme Suomi on säilyttänyt asemansa kansojen meressä. Siitä saamme olla suuressa kiitollisuudenvelassa veteraanisukupolvellemme, joka on uhrannut nuoruutensa, terveytensä ja sankarivainajamme jopa henkensäkin. Saamme myös olla kiitollisia Kansojen Kaitsijalle, Taivaalliselle Isällemme, että Hän on katsonut viisaudessaan kansamme itsenäisyyden arvoiseksi.

Juhlan puitteisiin kuuluvat erottamattomasti Sotaveteraanikuoro ja Satakunnan Sotissoittokunta, jotka tuovat arvokasta isänmaallisuutta juhlaamme. Musiikkia on muutenkin runsaasti Kankaanpään Musiikkiopiston järjestämänä. Veteraanien rivit kuitekin harvenevat, naapurikunnistamme oli enintään puolitusinaa tulijaa kuntaa kohti, koska iäkkäät ja raihnaiset veteraanit eivät enää jaksa lähteä liikkeelle kovinkaan helposti. Nuorempaa ikäpolvea toivoisikin mukaan runsaammin. Joskus oli lukion oppilaita ottamassa oppia, nytkin kyllä oli nuorison edustajan sana kuten myös Varuskunnan ja seurakunnan tervehdykset.

Veteraanit ansaitsevat kaiken tukemme ja omat järjestöt Sotaveteraanit, Rintamaveteraanit ja Sotainvalidit toimivat vireästi. Saipa Kankaanpään Seudun Sotaveteraanit uusia jäseniäkin, kun Jämijärven lakkautuneen osaston jäsenet liittyivät Kankaanpään osastoon.

Veljeä ei todellakaan jätetä. Ja me nuoremmat saamme pitää siitä huolta, olet tervetullut veteraanityöhön.

Ei kommentteja: