torstai 21. toukokuuta 2009

Kun synnyin

Tänään helatorstaina sain olla kaksilla syntymäpäivillä ja molemmista muodostui samalla seurahetket.

Kankaanpäässä käymme tervehtimässä veteraaneja viiden vuoden välein ja 90-ikävuodesta lähtien joka vuosi. Tänään täytti pitkään evankeliumin levitystyössä toiminut Niilo Onniselkä 91 vuotta. Paikalla oli puoliso, lapsia, seurakunnan edustajana Pasi Junnila ja me veteraanien puolesta Aaro Holman kanssa. Sankari muisteli pitkän elämänsä vaiheita kiitollisena. Hän on niitä harvoja talvisodan veteraaneja, joka on vielä elossa. Pikakivääriampujana sotakokemukset ovat olleet monessa tiukassa paikassa pelastumisia, Jumalan varjelus on suojellut.

Siunauksesta kiitettiin myös Reposaarella Räpsöön entisen kirkkoherra Jorma Pakkasen 80-vuotispäivillä. Lapset perheineen olivat ensin järjestäneet isälle omistetun pienimuotoisen virsikonsertin Reposaaren kirkossa ja seurahetkellä jatkettiin pappilassa.

Siunaus tuli esiin senkin vuoksi, että Pakkanen on kirjoittanut kirjan Herran siunauksesta. Hän on muutenkin ahkera kynämies ja on kirjoittanut monia kirjoja. Esimerkiksi kaikki kirkkovuoden pyhät sisältävän hartauskirjan Matka kirkkovuoden maisemiin. Pakkanen on nuorena pappina toiminut Herättäjä-yhdistyksen matkapappina asuen Tampereella. Muistan hyvin, kun meitä kankaanpään seurakuntanuoria oli käymässä Tampereen seuroissa 1960-luvun alussa Pakkasten vieraina.

Molemmat päivän syntymäpäiväsankarit ovat menetetyn Karjalan poikia. Niilo Onniselkä Käsnäselästä, joista tunnoista häntä viisi vuotta vanhempi veljensä Vilho on kirjoittanut muistelmakirjan. Pakkasen kanssa olen saanut olla hänen synnyinseudullaan Sortavalassa, jossa löysimme hänen lapsuuden kotinsa Raskilan koulun paikan, kaivo taisi olla ainoa, joka oli jäljellä. Sortavalan hautausmaalta löytyi hänen isoäitinsä hautapaikka, josta Pakkanen otti multaa omaa siunaustaan varten.

Seuroissa veisasimme Väinö Malmivaaran koskettavan syntymäpäivävirren: "Kun synnyin tänne maailmaan, minutkin Herra omanaan Elämän kirjaan kirjoitti: Ostettu olen kalliisti. Se kirja tietää kertoa Jumalan laupeudesta. Jumalan armo turvana on ollut vuoden aikana."

Ei kommentteja: