maanantai 18. toukokuuta 2009

Terveempää elämää

Puoluekokouksessa tulee monenlaisia asioita mieleen. Kun näkee vuosien takaisia tuttuja, jotkut ovat muuttuneet, toiset eivät. Pohtii samalla, miten on omalla kohdalla, näkyykö vanhenemisen merkkejä, varsinkin kun jonkun ystävän osalta vanheneminen oli silmiinpistävää. Ja syykin näkyi, nytkin hän oli jatkuvasti tupakkapaikalla. Tupakka on kyllä hitaasti tappava myrkky, mutta vaikuttavan varmasti viimeistään iän myötä. Juuri lauantaina siunasin 73-vuotiaan armottoman tupakkamiehen, jonka pojat valitettavasti polttavat myös.

Kun tänään on takana aamun vesijuoksu ja illan juoksulenkki, jonka aikana muuten toisella pururadan kierroksella juteltiin ystävän kanssa ja hän kertoi aiheeseen sopivasti isänsä oppineen polttamisen sodassa eikä päässyt siitä koskaan eroon, mutta hän varoitti poikiaan olemaan polttamatta ja toivomus on toteutunut: kukaan pojista ei polta, niin nyt voi oikeutetusti puhua terveen elämän edellytyksistä, niin kuin niitä emme muutenkin tietäisi. Käy vain liiankin helposti, ettemme kuitenkaan pidä terveydestä kiinni ennen kuin huomaamme, että se voi olla jo liian myöhäistä.

Porin seurakuntien työntekijöiden virkistyspäivänä olimme diakonialaitoksen vieraanvaraisessa hoidossa, saimme liikkua kukin tahtomme ja kykyjemme mukaan ja kuulimme neuvoja jakavan luennon terveistä ruokatottumuksista. Hanna-Riikka Seppälä kiteytti mainion esityksensä 8 asiaan.

1. Joka päivä tulisi syödä kokojyväleipää. Taitaa vain olla melko laiha valikoima kaupoissa. Samoin kaikki kuidut ja leseet edistäisivät ruuan sulamista.

2.Tulisi käyttää pehmeitä rasvoja eli kasvisrasvaa. Omega-tuotteet ajavat samaa asiaa.

3.Kasviksia tulee käyttää runsaasti. Se merkitsee samaa kuin antidoksidenttien käyttäminen.

4.Suolaa saisi vuorokaudessa käyttää 5 grammaa ja nimenomaan mineraalisuolaa, jota on esim. pansuola.

5.Pelkkä ruoan näykkiminen ei ole suositeltavaa, vaan oikein kunnon ateriat.

6.Juoda pitäisi vähintäin 1,5 litraa/vrk, itse juon heti aamulla happivettä. Juoman pitäisikin olla energiatonta. Kahvi on nesteen poistaja, joten sen kanssa pitäisi juoda yhtä paljon esim. vettä.

7.Vaikka puhuttiin kunnon aterioista, niin tärkeää on huolehtia painon hallinnasta eli energiatasapainosta.

8.Elämään pitäisi saada tai löytää stressitön asenne!

Siinäpä salaiset aseet ruokapuolelta terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen. Vähän kurinalaisuutta ja hyvää tulee.

Ei kommentteja: