perjantai 8. toukokuuta 2009

Tiedonvälitystä on monenlaista

Luin tänään kolmen eri lehden suhtautumisen suurehkon brysseliläisen firman tekemään ennustukseen EU-vaaleista. Satakunnan Kansa osoittautui uutisoinnissaan ylivoimaiseksi. Aaamulehti antoi tilaa sivulla 5 vain kaksi palstaa otsakoiden ennusteen lupaavan voittoa vasemmistolle. Ja kuitenkin vasemmistolle luvataan 4 lisäpaikkaa, kun sen sijaan EU-kriittisille 17. Tekstissä sitten viitataan lyhyesti Suomen EU-vaalien ykköspuheenaiheeksi nousseeseen Timo Soiniin ja vain mainninnan varaa jää euroskeptikkojenkin vahvistuminen.

Satakunnan Kansa sen sijaan kertoo jo etusivun yläosassa kahdella palstalla EU-ennusteen lupaavan Timo Soinin joukoille voittoa ja sivulla 3 kuudella palstalla heti otsakkeessa mainitaan molemmat voittajat vasemmisto ja eurokriittiset. Erikseen on vielä kolmen palstan otsake True Finnseille rökälevoitto, jossa kerrotaan Perussuomalaisten ja kd:n vaaliliiton saavan kaksi paikkaa.

Ja kummankin näiden Alma Median lehtien tietolähde oli sama toimittaja. Helsingin Sanomat eri konsernin lehtenä ei tiennyt asiasta yhtään mitään.

Turhaan en olekaan jo aiemmin lopettanut Aamulehden tilaamistani lehden ylänurkka-kolumnistin haukuttua Timo Soinin poliittiset piruetit äänestäjien höynäyttämiseksi ja toivoessa seppeleenlaskua perussuomalaisten haudalle. Päätoimitaja Apunen ei suonut lehteensä minkäänlaista vastinetta, kun lähetin allaolevan kommentin.

Kuka on riski demokratialle
Jouduin jälleen kerran kestotilaajana tilaamastani Aamulehdestä lukemaan järkyttävän Riitta Järventien Ylänurkka-kirjoituksen. Kun viime EU-vaaleissa äänesti vain 41,1%, ja kun kesäkuun EU-vaaleja on pidetty värittöminä ja ehdokasasettelua heikohkona, niin nyt sitten lehden kommentaattori näkee vaalien riskin siinä, että Timo Soinin ehdokkuus saa liikkeelle nekin, jotka ennen eivät ole tunteneet mielenkiintoa koko EU:hun. Eikö demokratian tärkein ilmenemismuoto ole vapaa ja kaikkien yhtäläinen äänioikeus. Mahdollisimman monen tulisi äänestää, vain siten saadaan kansan mielipide selville. Kun nyt Timo Soinin ehdokkuus tuo todella säpinää EU-vaaleihin, niin kaikkea muuta kuin demokratian edustajana esiintyvä Riitta Järventie pitää tätä riskinä. Eikö riski ja demokratian vaarantaja ole pikemminkin mainittu toimittaja. Demokratian ritari on äänestäjä ja varsinkin liikkuva äänestäjä, päinvastainen on johonkin menneisyyden bunkkereihin linnoittautuva toimittaja! Anssi Joutsenlahti SMP:n kansanedustaja 1979-87 Kankaanpään kaupunginvaltuuston perussuomalainen 2. varapuh.joht. Vielä Aamulehden tilaaja

Enää siis en ole Aamulehden tilaaja! Satakunnan Kansan kyllä, kuten Hesarinkin, tosin toistaiseksi vain pe-su viikkonloppunumeroiden. Tiedonvälityksen soisi olevan tasapuolista ja tosiasioihin perustuvaa.

Ei kommentteja: