perjantai 1. toukokuuta 2009

Tuliliemi

Klara vappen!
Sopivasti juuri tänään vappuna kerrotaan, miten alkoholin aiheuttamat maksakirroosikuolemat lisääntyvät Euroopan maista eniten Suomessa . Olemme ohittaneet ns. viininlitkijäkansat Etelä-Euroopassa. V.2007 Suomessa kuoli alkoholimyrkytyksiin 1.796, joista pelkästään maksasairauksiin menehtyi 1.145. Vastaavat luvut v.2001 olivat 1.260 ja maksasairauksiin kuoli puolet vähemmän. Viinan hintaahan laskettiin tuhoisin seurauksin, nythän sitä on vähän nostettu, muttei valitettavasti entiselleen.

Tiedämme liiankin hyvin viinan aiheuttamat monet kirot. Viimeinen Kankaanpään surmatyökin johtui alkoholista. Väitetään viinanveron paikkaavan valtion kassaa, mutta syntyvät haitat ovat moninkertaiset niin henkisesti kuin myös taloudellisesti. Muistan eduskunta-aikanani alkoholinkulutuksen henkeä kohti vuodessa olleen 6 litran luokkaa, jota jo silloin kauhisteltiin. Nyt se taitaa olla kaksinkertainen.

Niinpä sopivasti vapun alla kaupunginvaltuustossa jätimme aloitteen alkoholitarjoilun lopettamisesta kaupungin tilaisuuksissa.Perussuomalaisten ryhmän lisäksi allekirjoittajina olivat Kd:n ja vihreiden yksihenkiset ryhmät, kolme neljästä vasemmistoliittolaisesta ja yksi keskustasta, yhteensä 11 valtuutettua.

Aloitteemme on seuraaavanlainen: Kaupungin talous vaatii tarkkaa taloudenpitoa laman tuoman verotulojen laskemisen myötä. Kaupungin pitää myös olla kaikin tavoin esimerkkinä hyvien ja terveiden elintapojen edistämiseksi. Siksi on tarpeellista, että kaikissa kaupungin edustustilanteissa luovutaan alkoholijuomien tarjoamisesta, eihän se enää voi olla edes maan tapa eikä se Kankaanpäässä ole siksikään tarpeellista, kun Niinisalosta ovat poistuneet kansainväliset vieraat Kansainvälisen keskuksen poistumisen myötä. Ja neuvottelut on parempi viedä läpi selkeällä ymmärryksellä selvin päin!

Itse olen saanut jo koulun alaluokilta lähtien hyvän opetuksen viinan vaaroista. Sain raittiuskilpakirjoituksesta palkinnoksi kirjasen "Tuliliemi", jossa kerrottiin siitä turmiosta, mitä tämä väkevä juoma aiheutti intiaaniheimojen keskuudessa. Olen myös oppinut viinan olevan viisasten juoma. Siksi en olekaan itse uskaltautunut sitä nauttimaan ja saan olla siitä kiitollinen. En ole mitään menettänyt, päinvastoin. Olen myös ikäni saanut olla urheiluseurassa Kankaanpään Urheilijoden yleisurheilujaostossa, jossa meitä absolutisteja taitaa olla vähiin päin kaikki, vaikkei se mikään pääsyvaatimus olekaan!

Ei kommentteja: