maanantai 11. toukokuuta 2009

Veljiä ja sisar vasemmalta

Aiheen muistella eduskuntakausieni aikaisia satakuntalaisia vasemmistoedustajia sain, kun heidän nykyinen kansanedustajansa Veijo Puhjo teki tänään vierailumatkan Kankaanpäähän. Otimme kaupungin edustajina hänet vastaan kahvitilaisuudessa ja puhuimme kuntien nykyisestä ahdinkotilanteesta laman kourissa. Tilannetta ei vähääkään auta valtiovallan jatkuvasti antamat uudet tehtävät kunnille, kun valtion korvaukset eivät suinkaan kasva samassa määrin. Ihmettelimmme tätä valtion nuivaa suhtautumista kuntatalouteen, vaikka enemmistö eduskunnasta on samalla myös kuntapäättäjiä. Veijo Puhjosta punkalaitumelaissyntyisestä toveri-lääkäristä jäi asiallinen vaikutelma



Leikillinen muisto viime eduskuntavaalien tiimoilta on Porin yliopistokeskuksesta, jossa aulatilat olivat pullollaan ihmisiä, kun Puhjon vaalitilaisuus oli alkamassa. Puhjo itsekin ihmetteli väenpaljoutta, mutta se selkeni, kun viereisessä suuressa auditoriossa olikin samanaikaisesti sotiemme historiaan liittyvän luentosarjan professoritason yleisöluento, jossa meitä kankaanpääläisiäkin kävi useita. Puhjon oma yleisötilaisuus oli lääkäriliiton jäsenehdokkaittensa tukemiseksi järjestämä, jossa sitten oli ehkä 15 kuulijaan. Eivät vaalitapahtumat sisätiloissa nykyisin vedä. On mentävä sinne, missä ihmiset luontaisesti liikkuvat. Toreille ja aitovierille.



Eka kaudellani v.1979 alkaen silloisen SKDL:n satakuntalaisedustajia oli kolme Aulis Juvela, Matti Järvenpää ja Irma Rosnell, seuraavalla kaudella kaksi Irman lisäksi Timo Laaaksonen.

Nykyisin onkin neljännen kauden edustaja Veijo Puhjo yksinään. On tosin edustajien kokonaismääräkin vaalipiirissämme laskenut kolmestatoista kymmeneen ja samanaikaisesti kymmenen kuntaa on kupattu Pirkanmaahan.



Näistä neljästä kaikki muut paitsi Järvenpää kuuluivat myös SKP:hen. Matista puolestaan kerrottiin sodanaikaista tositarinaa, kun hän oli metsäkaartissa ja naapurit Tyrväällä olivat nähneet liikkeellä Matin näköisen, niin poliisit hälytettiin kyselemään Matin kotoa tämän isältä, onko Mattia näkynyt. Isä vastasi vakaasti: "Taitaa Matti olla jo vainaa, vaikka Matti samanaikaisesti piilotteli leivinuunissa, johon poliisit nojasivat. Niinpä Mattia - ainakin selän takana - kutsuttiinkin Matti-vainaaksi.



Niin Matti, kuin Aulis ja yllättäen 1945 syntynyt Timokin ovat nyt kyllä vainaita. Aulis Juvela kirjoitti muistelmiaankin. Eduskunnan istunnoissa hän vanhasta muistista yritti lväittää Veikko Vennamoa vastaan, mutta taisi Veikko aina vetää pitemmän tikun. Aulis oli syntyisin Parkanon takametsistä. Irma on syntyperäinen porilainen ja istui eduskunnassa tyttöihmisenä kolmisenkymmentä vuotta, kaikki muutkin vähintäin toistakymmentä vuotta.

Ei kommentteja: