sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Jatkoa vaalitarkastelusta

Timo Soini ja Kauko Juhantalo olivat todella Honkajoen Pesämäen konemessuilla paneelikeskustelun taisteluparina ja heistä oli edustava kuva lauantain Satakunnan Kansassa eikä turhaan, koska nappasivat suurimmat äänimäärät Satakunnassa. Ei tehnyt Timo turhaa matkaa syntymämaakunnassaan, jossa hän on muutenkin vieraillut kiitettävän usein. Toivottavasti hänet saadaan meppinäkin kertomaan kuulumisia tänne kansan pariiin myös Satakuntaan.

Vaalitulos oli muutenkin hyvin yllättävä kun yhden paikan menettäjiä olivat kokoomus, keskusta, demarit ja vasemmistoliitto, jolta poistui ainoa paikka. Yllättäjä oli myös ruotsalainen kansanpuolue viemällä niukasti vasemmiston edestä paikan. Vihreät olivat PerusS ja Kd:n lisäksi lisäpaikan saajina. PerusS kannatusprosentti 9,8 oli parempi kuin galluppien lupaamat, vihreät saivat 12,4%, keskusta putosi eniten 19%:iin, paljon tuli takapakkia myös kummallekin vasemmistopuolueelle, yli 3% molemmille. Rkp sai 6,1% ja vasemmistoliitto 5,9%. Suurista äänimääristä ei ollut kysymys, joten taas kerran nähtiin, että äänestämisellä on merkitystä. Jokainen ääni ratkaisee. Esimerkiksi sdp sai vain puolitoista prosenttia vähemmän kuin keskusta, mutta paikkoja tuli yksi vähemmän.

Äänestysprosentti jäi yllättäen edelliskertaista alhaisemmaksi 40,3%, takapakkia ei kylläkään tullut prosenttiyksikköäkään, mutta olisi luullut PerusSuomalaisten saadessa nukkuvia EU:n vastustajia liikkeelle, että äänestysvilkkaus olisi noussut. Mutta ilmeisesti edellisvaaleissa äänestäneitä jäi nyt nukkuviksi.

Ei kommentteja: