maanantai 8. kesäkuuta 2009

Voittajan hymy

Aamun lehtien etusivullla hymyilee ylitse muiden PerusSuomalaisten Timo Soini. Syytäkin on. Äänikuninkuus. Ääniharava monessa maakunnassakin kuten meillä Satakunnassa syntymämaakunnassaan ja Pirkanmaalla, jossa hänellä isänsä mailla on mökkikin Sastamalassa. Kannatuksen nostaminen lähes 9% edellisEU-vaaleista ja yltäminen lähes 10%, jota mikään gallup ei ole näyttänyt sitten sen jälkeen kun v.1983 eduskuntavaalien jälkeen tulimme hallituspuolueeksi SMP:ssä. Nouseminen keskisuurten puolueiden joukkoon ohi vasemmistoliiton, rkp:n ja kd:n. Yllättävänkin hyvin menestyneihin vihreisiinkin on kaulaa vain 2,6%. Ylsimme lopultakin kymmmenen vuoden työn jälkeen vakavasti otettavien puolueiden joukkoon.

Ehkä PerusS voitto ei ollutkaan yllätys, siksi paljon puolueesta ja Timo Soinista rummutettiin ennakolta. Sen sijaan pettymys kaikillekin oli äänestysvilkkaus, joka laski edelliskerran 41,1:stä vielä 0.9.prosenttiyksikköä. Näin siitäkin huolimatta, että PerusS kannatus tuli ainakin osaksi edellisvaaleissa nukkuneilta EU:n kriittisesti asennoituvilta. Nyt ilmeisesti nukkuviin siirtyi sitten muita etenkin vasemmiston kannattajia, koska heille yhteensäkin tuli vain kaksi edustajaa.

Me Kankaanpäässä voimme olla tyytyväisiä, että prosenttiosuus nousi edelliskerrasta 5%, vaikkei vielä yllettykään valtakunnalliseen keskiarvoon. Kuitenkin Satakunnassa noustiin viime kerran häntäpäästä parhaiden kuntien joukkoon, meillä prosentti on 38,7, koko Satakunnassa 37,1. Vihteljärveläiset olivat Kankaanpään aktiivisimpia 42,3%. Tietysti omalla paikallisella ehdokkaalla oli osuutensa vaali-innostuksen nostattajana.

Kankaanpäässä tietysti Keskusta nousi totutusti suurimmaksi Kauko Juhantalonkin ehdokkuuden myötä 1.633 ääntä. Toiseksi tuli kokoomus 519, kolmantena PerusS 490, sitten sdp 465, vasemmistoliitto 253, kd 200 ja vihreät 168. Suurimmat nousijat edellisistä EU-vaaleista olivat PerusS 447 ja keskusta 378. Viime vuoden kunnallisvaaleista laskua oli kaikilla, eniten sdp:llä 901, toiseksi kokoomuksella 596 ja kolmanneksi vasemmistoliitolla 458. Keskustan ja PerusSuomalaisten menestykset olivat lähes yhtäsuuret 436 ja 433. Tämä tietenkin johtui alhaisesta äänestysprosentista.

Kaiken kaikkiaan, voittajan on helppo hymyillä. Nyt on Timo Soinin ja PerusSuomalaisten vuoro. Kuinka on sitten vajaan kahden vuoden päästä eduskuntavaaleissa?

Ei kommentteja: