tiistai 2. kesäkuuta 2009

Kaksinkertaiset kunniakansalaiset

Eilen ovat Kankaanpään Sotaveteraanit tehneet onnistuneen kesäretken Säkylään 20 hengen voimalla tutustuen mm. varuskuntaan, joka oli vieraanvaraisena isäntänä. Tänään sain olla mukana Satakunnan Sotainvalidipiirin kesäjuhlassa Meri-Porin koulukeskuksessa Pihlavassa.
Juhla oli sekin varsin onnistunut ja osallistujiakin ilahduttavan runsaasti korkeasta keski-iästä ja monenasteisesta invaliditeetistä huolimatta.

Päivä aloitettiin hartaushetkellä, jonka piti isäntäseurakunnan Pihlavan kirkkoherra Pertti Hietalahti tähdentäen sotainvalidien suurta panosta ja koko elämänaikaista kärsimyksen kantamista maamme vapauden hankkimisessa, jonka Kansojen Kaitsija Taivaallinen Isämme on meille siunauksellaan suonut. Kaksi vaikuttavinta isänmaan virttä veisattiin: Sun kätes, Herra, voimakkain ja Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs, ja kuinkas muuten kuin sotilassoittokunnan säestyksellä Riku Huhtasalon johtamana. Lopuksi oli vielä suvivirsi Jo joutui armas aika, joka sekin oli pakallaan, näyttihän olevan viimeinen kaunis ja lämmin päivä odotettavissa olevia sateita ennen.

Ruokailuajan kuluessa sai ottaa osaa myös ulkona leikkimieliseen käden taidon tarkkuus-5-otteluun: tarkkuusheitto, renkaanheitto, keilankaato, kevyen keihään heitto, lautasenheitto. Kaikki mukana olleet palkittiin tasapuolisesti.

Varsinaisessa juhlahetkessä oli runsaasti musiikkia. Satakunnan sotilassoittokunta soitti reipasta sotilasmusiikkia ja säesti meriaiheisia varusmiespalveluksessa olevan esilaulajan kanssa laulettuja yhteislauluja Meripojan preivi ja Äänisen aallot. Soittokunnan soittamana kuultiin myös Akselin ja Elinan häävalssi, Muistelo-valssi ja humppasikermä Muistoja 30-luvulta. Pihlavan Laulajat esittivät Suomen laulun ja Kesäpäivä Kangasalalla. Yllätysnumerona oli 70-luvun esiintyjiä musiikin tahdissa, mukana humoristisessa sketsissä oli piirin puuhanaisia ja jopa piirin puheenjohtaja.

Hän Heikki Moilanen käytti myös piirin puheenvuoron ja jakoi myönnettyjä kunniamerkkejä. Satakunnan Maanpuolustusyhdistyksen puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen puolestaan luovutti piirin osastojen johtokunnille vast´ikään ilmestyneen Porissa pidettyjen korkeatasoisten Studia Generalia-luentojen kokoomateoksen Sotien vuodet 1939-1945 ja Suomen puolustusvoimat 1945-2006. Itsekin olin näitä eduskuntavaalikeväänä pidettyjä luentoja kuuntelemassa aina ääriään myöten täynnä olevassa Porin yliopistokeskuksen suuressa auditoriossa ja sain myös mukaani tämän saman jo aiemmin tilaamani kirjan.

Vaikuttava juhlahetki päättyi - kuinkas muuten - karhun kämmen lyö eli Satakunnan lauluun.
Kankaanpään seudun Sotainvalideistä meitä oli paikalla neljä Kankaanpäästä ja kaksi Jämijärveltä. Enemmänkin olisi saanut olla! Kaksinkertaiset kunniakansalaisemme saivat arvoisensa juhlan.

Ei kommentteja: