keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

ProKarelia kaasuputkesta

Lainaan otteita ProKarelian kannanotoista tämänpäiväisen Putinin vierailun aikana käsitellystä Suomenlahdelle suunnitellusta kaasuputkesta. ProKarelian sähköpostituslistalle pääsee jokainen halukas!

PUTIN JA VANHANEN UNOHTIVAT NORD STREAMIN ONGELMIA
- Suomea koskevat kysymykset vaille huomiota
- Nord Stream täynnä avoimia kysymyksiä
- Miksi Suomenlahden kaivosvaltaus unohdettiin?
- Miksi Karjalan kiinteistöomistajat unohdettiin?
- Mitä Suomi hyötyy kaasuputkesta?
- Miksi turvallisuusuhat unohdetaan?
- Meriputki on kestämätön vaihtoehto
- Miksi Putin oli niin hermostunut?
Suomea koskevat kysymykset vaille huomiota
Nord Stream –kaasuputken vetäminen Suomenlahden pohjassa Suomen talousalueella oli odotetusti pääministeri Vladimir Putinin vierailun 03.06.2009 yksi merkittävä keskustelukysymys.
Pääministeri Matti Vanhanen ja Putin jättivät kuitenkin täysin vaille huomiota erityisesti Suomea ja suomalaisia kiinnostavat kysymykset kaasuputkesta.
Lehdistötilaisuudessakin käsiteltiin vain kaasuputken ympäristökysymyksiä. Voi vain ihmetellä, miten kapean sektorin tarkastelua valtioiden päämiehet harjoittavat – niin halutessaan.

Nord Stream täynnä avoimia kysymyksiä
Kaasuputki on selkeästi ympäristökysymys. Se on ihmisoikeuskysymys, tarkemmin sanoen kiinteän omaisuuden omistukseen liittyvien oikeuksien kunnioittamiskysymys. Se on maanpuolustus- ja turvallisuuskysymys. Se on taloudellinen kysymys.
Miksi nämä aivan olennaiset kysymykset jätettiin täydellisesti käsittelemättä? Onko vika sysissä vai sepissä? Vai käsiteltiinkö niitä jollakin tavoin? Ainakin Putin oli lehdistötilaisuudessa silminnähden hermostunut ja vaivautunut. Ehkä hänen vaatimuksiaan ja toisaalta jaloiksi teoiksi ajateltuja puutullikysymyksiä ei oltu otettu vastaan riittävän innostuneina?
Hyväksyisikö Venäjä vastaavanlaisen tilanteen, jossa sen turvallisuus- ja maanpuolustusnäkökulmat kokonaan unohdettaisiin Suomen edun vuoksi?

Nord Stream on Suomelle voimakkaasti turvallisuus- ja maanpuolustuskysymys, sillä Putin on luvannut Venäjän ja Gazpromin pinta-aluksilla ja sukellusveneillä ja tarvittaessa armeijan voimin turvata kaasuputken ”diplomaattinen” koskemattomuus.
Suomen talousvesialueella siten sahaavat venäläiset taistelualukset samalla, kun Suomen puolustuksen kuuntelujärjestelmä on lähes lamautettu ja koko eteläisen Suomen rannikko täysin avoin millaiselle sotaharjoitukselle tahansa. Olisiko vastaava tilanne Venäjällä täysin hyväksyttävä?

Mitä Suomi hyötyy kaasuputkesta?
Mikä on Suomen taloudellinen hyöty kaasuputkesta? Ei mikään, Suomi on vain menettäjä. Miksi Suomi ryhtyy kantamaan kustannuksia ja ongelmia asiasta, jossa sillä on vain maksajan rooli? Naapurusten välinen win-win on todella kaukana tässä asiassa.

Ei kommentteja: