lauantai 20. kesäkuuta 2009

Mittumaarina

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin myös tämänpäiväisellä Juhannuksella. Otsakkeessa on yksi. Nyt on ennen kaikkea Johannes Kastajan päivä kirkkovuoden alkuperäisen merkityksen mukaisesti. Mutta on myös sydänsuven suuri juhla, keskikesän ja yöttömän yön ja Suomen lipun päivä. Vaikka oikea päivä olisikin 24.6. josta on tasan kuusi kuukautta jouluun, niin nykyisinhän juhannus on liitetty lähimmän sunnuntain yhteyteen. Niinpä huomenna on kevätpäiväntasaus ja päivä rupeaa lyhenemään.

Näin tavallaan meillä on käsillä kesän huipennus, vaikka juuri tänään on ollut sateista ja viileää, niin kuitenkin koko luonto on mitä kukoistavampana ja vehreyteensä pukeutuneena.Niinpä ei suotta eräs lähetystyöntekijä kertonut lähetyskentillä juuri juhannuksena kaipaavansa kaikkein eniten Suomen kukkaan puhkeavan luonnon tuoksua. Näin me täällä saamme iloita vuodenaikojemme vaihtelusta ja nyt siis kesäisen luonnon kauneudesta.

Juhannus on aiemmin ollut eri tavalla suuri juhlapäivä. Silloin on yleensä ollut rippilasten konfirmaatiot ja avioliittoonkin vihittiin nimenomaan Juhannuksena. Nykyisin kummatkin ovat siirtyneet muihin ajankohtiin ja juhannus halutaan viettää perheen kanssa luonnon rauhassa. Päinvastaisesti kyllä varsinkin nuoriso kokoontuu omiin juhliinsa, täällä Satakunnassa ehkä maan suurimpiin juhannusjuhliin Raumanmeren juhannusjuhliin Porin Kirjurinluodossa.

Juhannuksen Johannes Kastaja on kuitenkin jättänyt oman lähtemättömän jälkensä myös meidän yhteiskuntaamme, koska juuri Johanneksesta lähtöisin olevat etunimet ovat kaikkein yleisimpiä miesten etunimiä, ovat ainakin olleet: Juhani, Jussi, Jukka, Juha, Juho, Juhana, Janne, Jani. Meidän onkin hyvä tietää Johanneksen merkitsevän: Jumala on armollinen.

Eikä Johannes Kastaja itsekään ollut mikään turha mies. Häntä voi täydellä syyllä pitää yhtenä koko maailmanhistorian suurimman käännekohdan esiairueena, kun hän sai toimia tien raivaajana, huutavan äänenä ja parannussaarnaajana erämaassa, Jeesuksen edelläkävijänä ja sai myös toimittaa Jeesuksen kastamisen. Ja juuri Jeesuksen kautta tuli maailmaan kestävä ja kaikille riittävä armo ja rakkaus ilman mitään meidän omia edellytyksiämme. Ja juuri tämä aloitti ennen täysin tuntemattoman uuden aikakauden: jokainen ihminen on yhtä arvokas Jumalan luomana. Ja tähänhän perustuu koko sairaanhoitomme ja sosiaaliturvamme, nyky-yhteiskuntamme peruspilarit.

Ei kommentteja: