lauantai 13. kesäkuuta 2009

Raha ei sittenkään ratkaise

Jälleen kuultiin kummia keskustan vaalirahoituksesta. Konkurssitilaan vajoamassa oleva kauppa- ja toimitilabisnestä harjoittanut Nova Group nousi tietoisuuteen eduskuntavaalien jälkeen, kun se oli lahjoittanut kepulle yli 200.000 € Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n kautta.
Nyt on tullut esiin Nova Groupin toinen lahjoitus suoraan keskustapuolueen hallinnassa olevalle Menestyvä Suomi ry:lle 124.800 euroa. Herää kysymys, miksi tämä firma kyseenlaista mainetta saaneen toimitusjohtajansa Tapani Yli-Saunamäen johdolla on näin avokätisesti tukenut juuri kepua, joka johtaa monia kuntia ja näin myös niiden kaavoitusmonopolia yksinvaltiaan tavoin. Puheenjohtaja Vanhanen ei näe näissä rahoissa mitään kummallisuutta, vaan pitää sitä luonnollisena osana demokratiaa. Rahat on junaillut puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Kaiken kaikkiaan tukirahoja puolueen eduskuntavaalikamppailuun kertyi vanha 3 milj. mummonmarkkaa! Tämä kaikki isojen puoluetukirahojen lisäksi.

Sapienti sat, viisaalle kylliksi! Niinpä Helsingin Sanomat otsakoikin pääkirjoituksensa: Vaalirahasotkuille ei tule loppua.

Mutta onneksi ei rahalla hämätä kansaa loputtomiin. Se nähtiin käydyissä EU-vaaleissa. Kolme suurinta puoluetta kyllä poltti rahaa koko sivun ilmoituksilla, varsinkin kokoomus kunnostautui. Mutta ei keskustakaan toiseksi jäänyt ainakaan Etelä-Pohjanmaalla Ilkka-lehdessään, jossa puolueen hekomonia on melkoinen ja äänisaaliskin sen mukainen, vaikkei nyt tullutkaan ihan EU-edustajaa lapualaissyntyperäisen Anneli Jäätteenmäen lisäksi Kauhajoen Hautalan jäätyä ensimmäiselle varasijalle. Kuitenkin kaikki kolme puoluetta menettivät yhden paikan.

PerusSuomalaiset kävivät vaalit sanan voimalla ei rahan, jota ei pahemmin ollut. Ulkopuolista rahoitusta ei ainakaan Timo Soini käyttänyt lainkaan. Mutta tulosta tulee silloin, kun asia on oikea ja kansan tahdon mukainen. Oikea numerokin löytyi, vaikkei lehdissä juuri ollut ilmoituksia. Tulee vain mieleen, miten olisi käynytkään, jos ehdokasnumerot olisi voitu ilmoittaa jo ensi kerran ennnakkovaalipäivinä ja sitten toisen kerran varsinaisen vaalipäivän edellä. Ja jos edes olisi ollut saatavissa levitykseen 8-sivuista vaalilehteä nyt olleen 100.000 kappaleen painoksen lisäksi niin paljon kuin oli halukkuutta sen jakamiseen eli 400.000 kpl. Mekään Kankaanpäässä emme saaneet lehteä kuin hätinä puoleen talouksista. Nyt nukkuviin jääneet 60% olisivat tarvinneet vähän enemmän herätystä.

Henki on sittenkin enemmän kuin aine aivan samoin kuin huomiselle sunnuntaille annettu aihekin asettaa vertailtaviksi katoavat ja katoamattomat aarteet: "Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksee koko maailman, mutta saisi ielullensa vahingon".

Ei kommentteja: