perjantai 24. heinäkuuta 2009

Honka-Hölkkä vetää

Hölkkäkulttuuri on viime vuosina ja vuosikymmeninä aika tavalla hiipunut. Vain harvat hölkät vetävät väkeä ja monia on vuosien varrella lopetettu. Esimerkiksi meillä Kankaanpäässä parhaimmillaan on ollut kuusikin hölkkää, Kankaanpään Urheilijoilla Kevätkirmaisu ja Kenkähölkkä, Niinisalossa, Venesjärvellä ja Veneskoskella omansa. Kaikki nämä ovat loppuneet, jäljellä on vain Vihteljärven ympärijuoksu, jossa siinäkään ei pahemmin ole osanottajia.

Honkajoen markkinoiden edellisiltana eli näin perjantaina klo 20 järjestetty Honka-Hölkkä sen sijaan on pitänyt pintansa. Tänäänkin sadesäästä huolimatta osallistujia oli noin 650, suurin osa aivan tavallisia kävelijöitä. Kaikki arvottavan hirsisaunan toivossa. Nyt se meni Pirkanmaalle.

Honka-Hölkän suosion perusteena on varmaan sekin, ettei Honkajoella ole runsauden pulaa tapahtumista. Näin markkinoita ja hölkkää pidetään koko pitäjän yhteisenä kesän kohokohtana ja katsotaan osallistumin jopa vähän velvollisuudeksikin. Ja onhan hienoa, että on paikkakuntahenkeä, yhteen hiileen puhaltamista.

Honkajoki on muutenkin pienten maalaiskuntien joukossa poikkeuksellinen yritystensä menestymisen vuoksi. Paikkakunta on laajalti tunnettu kolmesta maansiirtokonekauppiaastaan: Heinola, Pakkanen, Yli-Paasto. Lisäksi on menestyvä Rapilan kasvihuoneyritys, joka nytkin oli lahjoittanut hölkkään osanottomitalit ja salaattipussin jokaiselle osanottajalle. On myös Korpelan lihajalosteen tuotantolaitos ja eläinruhoja hyödyntävä Honkajoki Oy. Työpaikkoja riiittä jopa niin, että työssä on ulkolaisiakin kuten virolaisia.

Niinpä ei turhaan toivotettu meitä hölkkääjiä ensi vuonnakin mukaan hienoon hölkkätapahtumaan, jossa nyt riitti hyvin happeakin eikä hiljainen sade muutenkaan häirinnyt.

Ei kommentteja: