keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Pressalla kylässä

Meitä on moneksi. Yksi on yltänyt jopa istuvaksi presidentiksi. Niinpä me veteraanikansanedustajat pidimme vuosikokouksemme Naantalissa ja vierailimme Kultarannassa kolleegamme Tarjan kutsumina. Parisen sataa entistä kansanedustajaa oli noudattanut kutsua. Ja tapasimme Tarjan hyväntuulisena jämijärveläistäkin sukujuurta olevan tohtori Arajärven kanssa.

Varsinaisen kokouksen pidimme seurahuoneen upeassa salissa, jossa tosin mikrofoni tahtoi aluksi takkuilla. Vuosikokousasiat oli nopeasti läpikäyty. Ensi kevätkesäksi on vetämässä matka Tverin karjalaan omakustantaisena. Sihteerimme valtiopäiväneuvos Markus Aaltonen on pariin otteeseen käynyt paikan päällä ja on järjestämässä yhteyksiä.

Vanhoja kolleegoja, onhan joukossa toki paljon nuorempia tuntemattomiakin, on aina mukava tavata ja jututtaa. "PerusSuomalaisten" ruokapöydässä istui neljä meitä entistä SMP:n kansanedustajaa Mikko Vainio, J.Juhani Kortesalmi, Lea Mäkipää ja SKL:n Väinö Rautiainen. Kun oli vielä yksi vapaa paikka, tuli siihen Eeva-Riitta Siitonen, joka Helsingin kaupunginjohtajuuden jälkeen oli Stubbin jälkeen meppinäkin ja myös vielä ehdokkaana EU-vaalleissa. Hän kertoi hämmästyneensä vaalikiertueella iäkkäämpien ihmisten passivoitunutta asennoitumista yhteisten ja muidenkin asioiden hoitamiseen. Varsinkin nuoremmissa eläkeläisissä päinvastoin meillä oikein käytettynä olisi melkoinen voimavara varsinkin tällaisena lama-aikana.

Markus Aaltonen puolestaan on Seinäjoen valtuustossa saanut tyrmäyksen aloitteelleen saada aikaan kunnollinen pyörätieverkosta. Ei myöskään hänen ajatuksensa käyttää eri järjestöjä ja seuroja tehokkaasti avuksi esim. kerhotoiminnassa ja vanhusten auttamisessa ole ottanut tulta.
Jälkimmäisessä olisi itua talousahdingossa kamppailevassa Kankaanpäässäkin, josta heinäkuun verotiedot tulivat tänään eikä esim. yhtiöverot ole vieläkään budjetissa ennakoidulla tasolla, vaikka valtion lupaama lisäkorjauskin on maksettu.

Isäntänämme ollut Mikko Rönnholm esitteli Naatalia, joka on melkoinen turistikaupunki ainakin näin kesällä. Hän kertoi olevansa aika harvinaista ihmislajia, sillä edellinen naatalilainen valtiopäivämies on ollut sääätyvaltiopäivillä eikä seuraajastakaan ole tietoa. Insinöörimiehenä Mikko oli järjestänyt meille hienot kokouspuitteet ja tosi kesäisen säänkin.

Kultarannassa saimme tutustua - olen ennenkin käynyt puutarha-alueella - myös varsinaisen Alfred Korneliinin rakennuttaman huvilinnan alakertaan, jossa hallituskin aterioi presidentin esittelyssä käydessään. Ylipuutarhuri kertoi Kordeliinilta kysytyn, miksi hän rakensi näin komea kesäpaikan. Vastaus kuului: Käytin ne varat, jotka muuten olisivat kuluneet vaimon ylläpitämiseen. V.1917 Mommilan kartanonsa lähellä ammuttu suurliikemies oli poikamies.
Kesäaikana hienoa puutarhaa hoitaa noin 20 henkeä. Kaikki onkin tip top ja kelpaa kyllä esitellä vieraille. Maallamme on hyvä olla tämänkin kaltainen edustustila, jota näytetään puutarhan osalta myös turisteille.

Ei kommentteja: