keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Poliittinen syksy alkoi

Monenlaiset asiat liikkuvat ajassa. Jussi Halla-aho on saanut sakkoja. Vanhusten laitoshoidossa todetaan suuria puutteita. Nova Groupin rahankäyttö palkastuu entistä holtittomammaksi. Eduskunta on palannut kesälomaltaan ja kuuma poliittinen syksy on alkamassa, kun hallituskin on tehnyt budjettiehdotuksensa.

Valtakunnansyyttäjän nostettua syytteen Halla-ahoa vastaan ennen EU-vaaleja oli selvää, ettei häntä voitu laittaa ehdokkaaksi. Ja nyt on käynyt kuten oli odotettavissakin, koska kaikissa muissakin nostetuissa syytteissä on myös tullut tuomio. Niin kävi Halla-ahollakin. Sakot tulivat uskonrauhan rikkomisesta, syyte puolestaan raukesi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Jälkimmäinen oli aivan oikein, koska kuten aiemmin 1.9. kirjoitin kysessä oli tarkoituksellinen satiiri. Uskonrauhakysymys näyttää nyt olevan yhtä arka islamista puhuttaessa kuin ennen Neuvostoliittoa koskeva kirjoittelu. Mutta puhumattakin tiedämme, mitä islam varsinkin fundamentalisteillaan teettää. Ilman muuta Halla-aho kuuluu eduskuntaehdokkaaksi eikä Timo Soinikan sitä tosissaan vastusta.

Vanhusten hoitoon itsekin olen puuttunut esim. eduskuntavaalikamppanjassa, jossa valituksi tultuani olisin palkannut koko vaalikaudeksi hoitajan vanhusten hoitolaitokseen esimerkin omaisesti kiinnittääkseni huomiota vanhusten huonoon asemaan laitoksissa. Tosiaan edes vanhusten istumaan nostamiseen ja pyörätuolilla liikkumiseen ei hoitajilla riitä aikaa saati sitten virkistävään ulkoiluttamiseen. Siksi pitäisi rohkaista liikkeelle lisää vapaaehtoisia ystäväpalveluihmisiä, työkenttää riittää loputtomiin. Omaishoitajien asemaa pitäisi myös inhimillistää, paras ratkaisu on sittenkin vanhuksen hoitaminen mahdollisuuksien mukaan kotioloisssa. Meilläkin niin mummu kuin ukki saivat olla kotona lopun lyhytaikaista sairaalahoitoa lukuunottamatta ja se oli varmasti paras ratkaisu kaikkien kannalta. Välittämimstä pitäisikin kaikin tavoin olla tukemassa, kertovathan jopa tutkimuket että esim. yhä yleisemmäksi käyvää dementiaakin
voitaisiin vähentää hyvillä ystävyyssuhteilla.

Nova Groupin holtittonta taloudenhoitoa ei enää jaksa edes ihmetellä. Mutta rahat ovat kelvanneet politiikoille, Niinistö on ainoita, joka on palauttanut saamansa tuen.

Valtion budjettiesityksestä ei kehuja ole kuulunut ainakaan oppositiolta. Ei liioin kunnilta eikä itselleni läheisiltä sotiemme invalideiltä eikä muilta veteraaneilta, joiden asioiden järjestäminen hyvälle tolalle ei enää olisi edes kustannuskysymys. Mutta tahtoa puuttuu ja veteraanit ehtivät hautaan ennen kuin heille kuuluvat etuudet ovat kunnossa.

Ei kommentteja: