perjantai 25. syyskuuta 2009

Vaalirahoitussotkusta aina vaan

Vanhasen housut tutisevat ja hallitus natisee liitoksissaan, siksi kauan ja aina kovenevin panoksin on pimeän vaalirahoituksen kiemuroita avautunut. Tänään viimeksi eilen hallituksen kyselytunnilla kovinta meteliä pitäneen sos.dem-puheenjohtaja Urpilaisen jäljiltä paljastui vaalirahoitusta taulukauppojen avulla kotikaupunkinsa Kokkolan kanssa. Ei luulisi hänellä muutenkaan olevan varaa kovaan huutoon, kun tiedämme ay-liikkeen mahtavat rahoitukset vasemmistopuolueille. Jutta kuittasi tämän viimeisenkin paljastuksen vain yliolkaisesti sanomalla, että on hyvä, että Lauri Tarastin vaalirahoituskomitea antaa nyt selkeät ohjeet rahoituksesta.

Eilen tosiaan oppositiopuolueet vaativat pääministeri Vanhasen eroa. Keskusta onkin tosi pahoin ryvettynyt, kun aina tulee uutta pötköä pesään. Räikeintä on niin Vanhasen, Kanki-Kaikkosen kuin Jukka Vihriälänkin saamat tuet nuorisoasuntosäätiöltä, joka puolestaan on saanut Raha- automaattiyhdistykseltä tukea. Vihriälä on ennen tämänviikkoista eroaan ollut pitkään RAY:n puheenjohtaja ja on saanut 23.000€ tukea mainitulta säätiöltä. Hän vain pahoittelee mennettelyään ja sanoo olleensa taitamaton.

Maaseudun kukkasrahaston säätiö, joka laajasti markkinoi suruadresseja, on myös tukenut keskustaa, vaikkei senkään säännöissä puhuta sanaakaan kyseisestä asiasta vaan vain vanhusten tukemisesta. Niinpä nyt tutkitaan kaikkien säätiöiden tukirahoja antamista politiikoille, mikä todellakaan ei ole sääntöjen puitteissa mahdollisia.

Samoin valtion tarkastuslaitos asettaa suurennuslasin alle kaikki valtio-omisteiset yhtiöt, onko niistä annettu tukea vaalirahoituksiin. Näin päästään selville vesille monella eri alalla. Tarastin komitean mietintö tuo myös selkeyttä asiaan.

Mutta tämä kaikki sotku vain vahvistaa pääministerin eron välttämättömyyttä, onhan hän itse esimerkillään ollut lisäämässä rahoituksen ympärillä ollutta salamyhkäisyyttä. Eihän hän ensin ollut lainkaan tietoinen Novo Groupin junailemasta Kehittyvien maakuntien Suomen rahoituksesta, kunnes sitten tunnusti, että neuvotteluita oli käyty pääministerin läsnäollessa. Näin muisti on palautunut pätkittäin.

Timo Soinikaan ei todella ole mihinkään hukkunut. Eilen hän oli TV:ssä rahoitusjupakan aloittaneen Timo Kallin kanssa ja tänään aamu-TV:ssä Timo edelleen tähdensi ilmapiirin rauhoittumisen vaativan nimenomaan pääministerin eroa ja uusien vaalien järjestämistä, josta sekä TV-toimittaja että tämänpäiväinen Hesarin pääkirjoittajakin toteaa tulevan PerusSuomalaisten suurta juhlaa, siksi ryvettymättömiä olemme pimeän vaalirahan suhteen.

Ei kommentteja: