torstai 17. syyskuuta 2009

Vanhat muistot verestyvät

Kankaanpää-Parkano-väli on puolentunnin matka hyvää valtatietä 23 pitkin. Ajaa köröttelimme tämän lyhyen matkan Kankaanpään kaupungin puheenjohtajistona. Kun aikaa oli varattu ruhtinaallisesti, ehdimme poikkeamaan Nanson tehtaanmyymälässä ja Käenkosken huvitilaisuuspaikassa ennen neuvottelun alkamista Parkanon johdon kanssa komealla kaupungintalolla.

Keskusteluissa tulivat esille monet yhteydet Parkanon ja Kankaanpään välillä. Esim. Pohjois-Satakunnan kehittämiskeskuksen lopettamista muisteltiin kaihoisasti. Myös monia henkilökohtaisia kontakteja on jatkuvasti. Parkanolaiset käyttävät Kankaanpään uimahallia. Sieltä käydään runsaasti työssä Niinisalon varuskunnassa ja kaupankin palveluksia haetaan Kankaanpäästä.

Molemmat ovat Pohjois-Satakuntalaisia kaupunkeja, jotka nyt vain ovat maakuntarajan eri puolilla kuuluen kyllä samaan lääniin. Yhteistyömahdollisuuksia tutkitaan esim. yhteisen sairaalayöpäivystyksen saamiseksi, kun meidän kankaanpääläisten maksuja Porissa on korotettu liialllisesti. Myös palo-ja pelastustoimen alalta kerrotaan yhteistyön olleen paljon kitkattomampaa Parkanon ja Ikaalisten kanssa kuin konsanaan nykyisin Porin suunnassa.

Nykyiseen kuntien talousahdinkoon on yhtenä neuvona esitetty kuntien lisääntyvä yhteistyö ja kuntaliitokset. Yleisesti mielletään suurempaan kuntaan liittymisen vaarat: pienempi hukkuu suuremman syleilyyn. Järkevämpää on samansuuruisten kuntien yhteenliittyminen. Tämä on alueellamme toteutunut ammattikoulutuksessa Kokemäenseudun ja Pohjois-Satakunnan ammatillisten koulujen yhteenliittymisenä. Samaan yhteyteen haikailee myös Suupohjan alueen ammattikoulu eli ammatti-istituutit.

Yllättävän yksimielisiä olimme yhteistyön tarpeesta jopa erottavan maakuntarajankin yli. Mukaan suurempaan liitokseen olisivat vähittäisen kypsymisen kautta tulossa Jämijärvi, joka onkin tehnyt aloitteen kuntaliitosneuvotteluista ja muut alueen pienemmät kunnat Karvia, Honkajoki, Kihniö ja suurempana Ikaalinen. Lavia vielä haikailee suuntaansa kuten Siikainenkin. Mahdollisuuksien rajoissa olisi 30.000-40.000 asukkaan yhteinen kunta. Sillä olisi jo painoarvoa suurempien Porin ja Tampereen välissä. Ilman yhteyttä Pohjois-Satakunnassa olisi edessä nykyisen hiljaisen näivettymisen tie. Onhan lähialueilla jo edetty yhtymisessä: Euran alue, Sastamala. Sitä samaa latua on Pohjois-Satakunnassakin hiihdettävä. Ja siitä näytti vallitsevan melkoinen konsessus. Onhan meillä paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa historiasta alkaen!

Ei kommentteja: