torstai 15. lokakuuta 2009

Ajoharjoittelurata

Muistan hyvin, kun liikenneministerin Pekka Vennamon kanssa hänen sihteerinään ajoimme ajoharjoitteluradan niitä perustettaessa Kankaanpään Niinisaloon. Periaatteena oli ratojen sijoittelussa 50 km säde joka suuntaan, niinpä lähimmät radat tulivat Jalasjärvelle, Huittisiin ja Nokialle. Pori ei suinkaan sopinut kokonaissuunnitelmaan, meneehän sen säteestä puolet suoraan merelle, mutta niin vain kävi, että Porillekin oli annettava oma ratansa. Sen kaikki käyttö on pois Kankaanpään radasta.

Alkuaikoina tätä yhtä poliittisen urani saavutusta ankarasti arvosteltiin, kun radan käyttö oli vähäistä ja siten tappiollista. Tänään saimme olla harjoittelemassa liukaankelin ajamista radalla, kun Kankaanpään Sotaveteraanien hallitus oli hallituksemme jäsenen Jaakko Poutalan pojan Raimon kutsusta kokoustamassa radan huoltotiloissa. Raimo vastaa nykyisin radan käytöstä ja on tehnyt kovan työ ja saanut radan kannattamaan itse itsensä hankkimalla varsinkin raskaan kaluston harjoitusta radalle, sillä lähialueen radoilla ainoastaan Huittisissa on vastaava valmius.

Teki todella hyvää saada harjoitella kolmeakin liukaankelin ajotapaa Raimon hyvällä ohjauksella. Ajoimme ensin eri nopeuksilla suoraa tietä jarruttaen jarrut pohjassa, sitten pientä jönäpupua väistellen keilojen välistä mutkitellen ja lopuksi suurempaa hirveä väistäen eri nopeuksilla.

Olen ihmetellyt taajamien alhaisia nopeusrajoituksia, joka nykyisin on helposti 40 km. Harjoituksessa asia selveni, kun ajaa 45 km:n tuntinopeutta, on jarrutusmatka paljon pidempi kuin 40 km/tunnissa. Olin jo vaihtanut nastarenkaat, niiden avulla jarrutus on vielä tehokkaampaa. Autossani on ABC-jarrut ja niitä käyttäen saa painaa pohjaan täysillä koko ajaksi sekä kytkimen että jarrun eikä tarvitse tehdä niin kuin ennen välillä aina heijaten jarrua nostaen ja laskien. Uusi jarrusysteemi on siis entistä paljon parempi.

Tekee itse kullekin hyvää välillä harjoitella tätä liukaalla ajamista. Liukaat kelit ovat tähän vuodenaikaan varmasti tulossa, mutta aina ne muka yllättävät osan autoilijosta vielä kesärankaat alla, vaikka jo nyt on ennustettu liukkauden tulosta eteläänkin ja yöpakkasia on ollut useampanakin yönä, viime yönäkin peräti 6,5 astetta.

Valitettavasti kokouksemme naiset laistivat koko harjoittelun, olisi se heillekin varmasti tehnyt terää. Kiitos Raimo Poutalalle vieraanvaraisuudesta ja hyvästä opista!

Ei kommentteja: