tiistai 6. lokakuuta 2009

Politiikkojen moraali

Nyt kysytään politiikkojen moraalin perään!

Monenlaisia vaalirahoituskuvioita on nähty, on taulukauppoja, säätiöiden vaali-avustuksia, RAY:n puheenjohtaja hyvin tuntemani Jukka Vihriälä on käyttänyt johtamansa raha-automaattiyhdistyksen rahoja vaalimenoihinsa ja myynyt tauluja RAY:n avustamille järjestöille, joista parhaana saavutuksena on mainittu taulukauppaa Näkövammaisten keskusliiton kanssa, Matti Vanhanen puolestaan on saanut johtamansa Nuorten Asuntosäätiön vaaliraha-avustusta, konkurssikypsä Nova johtajiensa Merisalon ja Yli-Saunamäen tuella on jakanut avokätisesti rahaa, Ay-liike kautta aikojen on tukenut suurilla summille vasemmistopuolueita, vaalirahoituslain edellyttämiä ilmoituksia on tehty enemmän tai vähemmän puutteellisesti.

Turhaan ei arkkipiispa Jukka Paarma valtiopäivien 200-vuotisjumalanpalveluksen saarnassaan kuuluttanut politiikkojen moraalin perään. Tämäniltaisessa A-Studion 40-vuotis-
juhlalähetyksessä puolestaan taistolaisena tunnetuksi tullut Leif Sevon sanoi, että muissa länsimaissa kuin Italiassa olisi hallitus jo aikapäiviä eronnut näiden vaalirahajupakoiden takia, kun hallituksessa on vähintäin kymmenkunta ministeriä, joilla on epäselvyyksiä vaalirahoitusilmoituksissaan.

A-Studion juhlalähetyksessä näytettiin myös välähdyksiä vuosien varrelta politiikkojen poikkemisia totuuden kaidalta tietä, oli Juhantalon valtakunnanoikeus, Kanervan tekstiviestit, Vanhasen naisseikkailut, Kallin suora ilmoitus, että hän tieten tahtoen rikkoin vaalirahoitusilmoituslakia, koska siinä ei ole rangaistusta: ainoastaan kansa ratkaisee asian.

Vanhasen asuntosäätiörahoitus on rikosoikeudellisesti vanhentunut, joten asiaa ei muka tutkita. Mutta juridiikka ei aivan toista kuin etiikka, joka ei käy vanhaksi. Poliittisilta päättäjiltä vaaditaan uskottavuutta. Siitä on nyt kysymys ja se on mennyt pääministeriltä. Mutta hän vain kiertelee vastuuta ja kieltäytyy vastaamasta ikäviin kysymyksiin vetäytyen eduskunnan
enemmistön eli hallituspuolueiden antaman luottamuslauseesen taakse. Näyttää olevan sama malli asioiden hoidossa, on sitten kyse hallituksesta ja eduskunnasta, kuin meillä Kankaanpäässä Leppäsen korttelin rakentamisesta ja kaupungin kalliilla ilman kilpailutusta vuokraamasta tarpeettomasta toimistotilasta.

Hyvin tuntemani Lauri Tarastin komitea on paljon vartijana, mietintö tulee ensi viikolla, toivottavasti uudessa vaalilaissa on lain rikkojille määrättyjä sanktioita, jotta Kallikin voisi noudattaa lakia. Kaikki laittavat nyt toivonsa Tarastiin, se kävi ilmi myös A-studion juhlalähetyksestä.

Ikävä uutinen oli tänään eduskunnasta urheilukerhon virkamistaloudenhoitajan tekemä 70.000€ kavallus, itsekin olin kerhon aktiivijäsen ja myös kerhon johtokunnan jäsen koko kahdeksan vuoden eduskuntakauden. Onneksi nykyinen taloudenhoitaja ei ole omana aikanani raha-asioita hoitanut.

Ei kommentteja: