maanantai 16. marraskuuta 2009

Väärin sammutettu

Väkisin tulee mieleen vanhan palopäällikön sana tultuaan myöhässä palopaikalle, kun tulipalo oli jo sammutettu: Sehän on väärin sammutettu. Jotenkin se soveltuu mielestäni Leppäsen korttelin rakentamiseen. Talo nousee, vaikka kaikki sopimukset rakentajien ja kaupungin välillä ovat päättyneet ja asiat ovat keskeneräisinä eri hallintoasteissa. Rakentaminen etenee kuin juna, mikään ei voi sitä estää. Tämä nähtiin taas tänään kaupunginhallituksessa, jossa Leppäskortteli oli esillä viidessäkin eri pykälässä. Me laillisuuden puolustajat emme voi mitään, tuomioistuimissa todettaneen meidän olevan oikeassa, mutta palo onkin jo sammutettu eli talo rakennettu säännöistä välittämättä vallantäyteisillä päätöksillä ja siihen kaikki tyytykööt.

Valtuuston kyselytunnin selostuksen oikaisu kysymysteni perusteluista julkaistiin Satakunnan Kansassa. Totesin siis kaikkien sopimusten päättyneen kaupungin ja rakennuttajayhtiön välillä.
Perusteluina vuokrasopimuksen lausuma, jossa velvoitetaan rakentajaa ilmoittamaan 1.5.09 mennessä rakentamisen aloittamispäätöksen, mikäli rakennustöitä ei aloiteta, katsotaan vuokrasopimuksen purkautuvan. Konte Oy ilmoitti perustettavan yhtiön nimissä 28.4.09, ettei rakennustöitä aloiteta. Jopa kaupungin pyytämä lakimies ilmoittaa kaikkien sopimusten päättyneen tähän ilmoitukseen. Kaupunginjohtaja kuitenkin pitää edelleen jääräpäisesti kiinni siitä, että sopimukset ovat voimassa ja sen mukaisesti sitten hallitus nuiji päätöksiä Erkki Liljan ainoana jättäessä eriävät mielipiteensä.

Niinpä tämänpäiväisessä hallituksen kokouksessa Erkki joutui jättämään neljä perusteltua eriävää mielipidettään. Ensinnäkin oli esillä kaksi valtuustoaloitetta. Kymmenen valtuutetun voimin esitimme, ettei uutta tilojen vuokrasopimusta tehdä 28.4.09 rauenneen sopimuksen jatkeeksi, koska mitää tilatarvetta ei ole. Kaupunginhallitus hylkäsi aloitteen 5.10.09 äänin 7-2, aloitteen puolesta äänestivät Erkki Lilja ja varamiehenä paikalla ollut Seppo Korvala. Nyt asia oli esillä Pauli Lanteen tekemän oikaisuvaatimuksen johdosta, joka myös tyrmättiin Erkin jättäessä eriävän mielipiteensä perustellen oikaisuvaatimuksen oikeutusta sillä, että asiasta on äänestetty hallituksessa ja Lanteelle annetussa valitusosoituksessa ei ole merkintää, ettei oikaisuvaatimusta ole kielletty. Esittelyn mukaisesti oikaisuvaatimus kuitenkin jätettiin tutkimatta.

Toisena aloitteena oli esillä PerusSuomalaisten ryhmän aloite 16.3.09 kansanäänestyksen järjestämiseksi Leppäsen korttelin eri ratkaisuvaihtoehdoista. Asia oli esillä hallituksessa 6.4.09, jolloin se jäi pöydälle. Nyt vasta se tuotiin uudelleen hallitukseen, kun vaihtoehtoja ei enää ole rakennustöiden alettua, ja tietysti se tyrmättiin vetoamalla, että aloitteessa viitattu valitus tontin varauksesta on hylätty. Erkki jätti eriävän mielipiteensä vedoten asiasta tehtyyn jatkovalitukseen Korkeinpaan hallinto-oikeuteen.

Seuraavana oli vastauksen antaminen Lanteen hallinto-oikeudelle lähettämään valitukseen hallituksen päätökseen tontinvarauksen siirtämiseen Konten ja Kulmaloiden perustettavalta yhtiöltä Kulmaloiden perustettavalle yhtiölle, josta jo Lanteen oikaisuvaatimuksen hallitus oli tyrmännyt. Tietysti lausunto oli jälleen yhtä kielteinen ja Erkki jäin eriävine lausuntoineen yksin.
Lanne lähtee siitä, että Konten ilmoitus 28.4.09 lopettaa kaikki sopimukset, kaupunginjohtajan hallituksen päätökseksi tullut esitys puolestaan pitää Konten ilmoitusta vain rakentamisen tarkan ajankohdan lykkääntymisenä eli aprillia, syö silliä ja juo kuravettä päälle. Yksiselitteinen ilmoitus, ettei rakennustöitä aloiteta ei näemmä merkitsekään mitään.

Vuorossa oli seuraavaksi Leppäsen korttelin kauppakirjan hyväksyminen. Kaupunki on sitoutunut myymään tontin rakennustöiden alettua perustettavalle yhtiölle 320.000 € hinnasta.
Aikanaan kaupunki osti tontin 1.100.000 mk, 15 vuoden korot 5-6%, tontin raivauskulut ynnä edestakaiset istutukset tekevät yhteensä noin 450.000 €, joten ei kaupunki kaupassa ainakaan ole voittavana osapuolena. Erkki Lilja jätti taas yksin eriävän mielipiteen, koska tontista aikanaan on pidetty tontinvarauskilpailu, olisi edellisen sopimuksen rauettua uudelleen järjestettävä kilpailu eikä annettava uudelle perustettavalle yhtiölle tonttia kilpailuittamatta.

Neuvottelukohdassa vielä viidentenä asiana oli Leppäsen tilojen vuokraamisesta tai ostamisesta ehdotuksen tekevän ryhmän nimeäminen, johon kaupunginjohtajan lisäksi tulivat hallituksessa olevien puolueiden ryhmänjohtajat. PerusSuomalaiset kiittivät kunniasta, koska meidän mielestä kaupungilla ei ole mitään vomassa olevia sopimuksia, jotka velvoittaisivat kyseisiin toimiin. Mutta nyt pyritäänkin nopeasti tekemään kaikki uudet päätökset, jotta valituskierteet saataisiin loppumaan! Kokouksessa ei vain osattu kertoa mitään tarvetta, mihin uusia tiloja tultaisiin käyttämään, mutta silti täytyy ostaa tai vuokrata, vaikka kaupungilla on yllin kyllin ylimääräisiä tiloja, joista pitäisi päästä eroon turhana painolastina, mihin sitten todella tarvittaisiin uusia kalliita tiloja, vuokra 14€/neliöltä luokkaa tai ostohinta 1.700€/neliö.

Ei kommentteja: