torstai 24. joulukuuta 2009

Beetlehemin piltti vain

Siionin virsien jouluvirret ovat riemukkaita, kuten otsakkeen virsikin Beetlehemin piltti vain, piltti vain, riemuni on autuain, amen, halleluja. Tässä latinalaista alkuperää olevassa virressä on lyhyitä säkeistöjä yksitoista ja ne päättyvät aina samaan Amen, halleluja. Pelastaakseen tuomitut, tuomitut, hän on tänne saapunut. Siispä veisaan iloiten, iloiten, kiitokseksi Jeesuksen.

On joulun Jeesus omananne, kun ihmiseksi tuli Jumalamme. On ihmisenä olo autuasta, kun veljenään saa pitää Jeesus-lasta. Pois syntiset nyt pankaa orjan pelko älkääkä köyhyyttänne piilotelko, kun köyhäksi on tullut Jumalanne ja seimen lapsena on auttajanne. Ei kukaan pelätä voi pienokaista, ei ujostella köyhää lapsukaista.

Siionin virsien sanoma on jokaisen omistettavissa, se ei ole liian korkealentoista eikä aseta vaatimuksia meille poloisille ihmislapsille. Näin myös jouluvirsissä. Ne tulevat jokaista lähelle. Niinpä Raudaskylän oppilaitosten rehtorina toiminut Juho Kytömäki joutuu toteamaan Taas annoit joulun tulla, oi Vapahtajani, vaan murheekseni huomaan, on kylmä mieleni. Lahjoista maallisista ja turhanaikaisista iloitsen enemmän. Ja niin hän nöyrästi pyytää Tyhjiinkö lahja Herran minulta häviää, ja sydän jälleen kerran armoa vaille jää! Varjele, etten tuhlaa kallista joulujuhlaa, nyt synny minulle.

Arkkivirressä kutsutaan kaikkia: Tulkaa köyhät, onnettomat, aarteenne on seimessä. Orjailevat rohkaistukaa, saatte uuden elämän. Taistelijat rauhan saitte, sota loppui entinen. Töiden tieltä tuskan haitte, Jeesus antaa autuuden. Jeesus joulujuhlassamme ole kaikki kaikessa.

Mahtavasävelisessä arkkivirressä Herää jo sinäkin, Siionin kansa, Jeesuksemme syntymää muistelemaan jokaisen viiden pitkän säkeistön lopussa kiitetään Halleluja! Saavu nyt armosta, Jeesuksemme, tänäkin jouluna keskellemme. Kiitos, kiitos, Jeesus sun syntymästäs!

Armon lapset, kokoontukaa arkkivirressä kehoitetaan Kokoontukaan Vapahtajan seimen luo. Hennot kätensä hän teille lempeästi kurkottaa. Valon antaa eksyneille, haavoittuneet parantaa. Avaa silmät pimenneet, kuivaa kaikki kyyneleet.

Arkkivirsi on numero ykkönenkin Airueet nyt maailmalle rauhan juhlaa soittakaa, kuuluttakaa kaikkialle: Kansat kokoon saapukaa. Ja keitä ovat saapujat: Ontuvat ja raajarikot, huonot, köyhät, halvatut. Mykät, sokeat ja kuurot. Kaikki juhlaan kutsutut, syökää nyt ja nauttikaa maitoa ja hunajaa. Olemmeko me liian hyviä tähän kutsuttujen joukkoon?

Ei kommentteja: