keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Perheen joulukirja

Olen kirjoittanut blogin joululauluista, joulusäästä, jouluruokailuista, joulukuusista ja joulurunoista. Nyt on aikomus katsoa, mitä joulukirjoja löytyi hyllystä, ei kaikkea edes tiedäkään, mitä hyllyjen kätköissä piileksii.

Etsiskellessäni joulusta kertovia kirjoja mielessäni oli kuva oikeasta joulukirjasta. Lopulta sellainen löytyikin Helena ja Martti Vuorenjuuren laatima kookas ja värikuvin varustettu Perheen joulukirja vuodelta 1968. Kirja kertoo monista jouluun liittyvistä tavoista ja niiden historiasta. On ruokaohjeita, joulupöytiä ja jopa joulutalo. Joululaulut ovat vuodesta toiseen samat, niinpä tämänvuotisessa Kauneimmat joululaulut vihkosessa on kymmenen samaa laulua kuin tässä joulukirjassa, jossa on lisäksi muita lauluja vain neljä ja kaikki tietysti vain tonttuihin ja joulupukkiin liittyviä sinällään edelleen tuttuja: Hei tonttu-ukot hyppikää, Tonttujen jouluyö alkusanoin Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, Sinivuorten yö, siellä uuras työ, Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki.

Kaiken kaikkiaan ei varsinaisia joulukirjoja kovin paljoa löytynyt. Erinomainen opas Luukkaan jouluevankeliumiin on kurssitoverini Helsingin piispan Eero Huovisen vuodesta 1991 pitämien piispallisten joulusaarnojen pohjalta syntynyt Pitkä ilo, Joulun evankeliumi. Evankeliumista edetään ja käsitellään aina muutama sana uudessa kirjoituksessa. Tänäkin vuonna hän pitää joulusaarnansa, joka rupeaa olemaan hänen viimeisiään, eläkkeellepääsyikä 63 vuotta on jo hänelläkin täynnä. Kirja on kaiken lisäksi sidottu kauniiseen joulun punaiseen asuun, niin että sisällä punaisilla sivuilla joka luvun alussa on kuuluiisien taidemaalarien jouluaiheisia maalauksia.

Syvämietteinen esseisti teol.lis. Juhani Rekola kokosi kirjoituksistaan useita kirjoja. Beetlehem on kaikkialla kertoo jouluajan tapahtumista jouluaatosta loppiaiseen. Tekijä lainaa runsaasti kirjallisia lähteitä, mutta suomalaisista mukaan ovat päässeet vain Aleksis Kivi, Yrjö Jylhä ja Kaarlo Sarkia. Rekola perustelee lukuisia lainauksiaan sillä, että monet suuret ajattelijat ovat pohtineet näitä samoja aiheita. Niinpä monen ajatelman ja runon kohdalla on kysymys timantista, joka on valmiiksi hiottu ja sanoo jotain lopullista. Kirjassaan Jokainen enkeli on pelottava Rekola kertoo 14 tarinaa enkeleistä, mutta esillä ei ole jouluevankeliumin enkeleitä.

Suomen Pipliaseura on julkaissut seitsemällätoista suomensukuisella kielellä jouluevankeliumin kovakantisessa kookkaassa kirjassa Ilouutinen kaikille kansoille. Perusteos joululaulujen taustoista ja tarinoista on Reijo Pajamon laatima Taas kaikki kauniit muistot, josta todella saa hyvän kuvat kauneimmista ja yleisimmistä niin kotimaisista kuin ulkolaisitakin joululauluistamme.

Kookos ja upea Joulun maa on kuvitettu 1800-luvun kaiverruksin ja piirroksin ja suomennettu englannin kielestä. Kirja valottaa, millainen oli Pyhä maa Jeesuksen syntymän aikoihin ja millainen oli ensimmäinen joulu. Tanskalaisen Arne Falk-Ronnen kuvitetulla matkakirjalla Tie Betlehemiin on lupaava nimi, mutta se onkin kuvaus matkasta Euroopasta Pyhään maahan keskittymättä sen suuremmin Beetlehemiin ja siellä tapahtuneeseen joulun suureen ihmeeseen.

Entiseen hyvään aikaan kustantajat aina jouluksi lähettivät kirjakauppiaille joulukirjasen. Yhdessä kirjasessa on mukana Eino Leinon kolminäytäksinen näytelmä Joulu. Toisessa Yrjö Jylhän Hyvästi, Kirvesmäki on talvisodan joulusta kertova Pyhä yö. Ilo-laulu Jesuxestakin on yksi joulukirjanen. Yrjö Koskisen v.1856 julkaisema Pohjanpiltti on myös joulukirjanen, muttei pahemmin sekään kerro joulusta lupaavasta nimestään huolimatta.

Vielä löytyi Suomalaisen Kirjallisuuden seuran julkaisema Legendat, joka sisältää kansankertomuksia Suomesta ja Karjalasta. Kirjan alkuosan 65 sivua kertovat Jeesuksen syntymästä, paosta, savilinnusta ja muista lapsuusajan ihmeistä. Ja kertoohan Jaakko Haaviokin kirjansa Yrttitarha alussa 46 sivun verran joulun ajan tapahtumista Jeesuksen elämässä. Sen sijaan kustannusosakeyhtiö Kiven Joulun kirja 1947 sisältää vain lyhyen Aapeli Saarisalon kirjoituksen Valon juhlan itämaisesta taustasta, muun sisällön käsitellessä mitä moninaisimpia aiheita eri alojen asiantuntijoiden käsitteleminä.

Ei kommentteja: