sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Ei kirkastuvaa

Tuli kova lumipyry Suomeenkin alkaen etelästä ja lounaasta. Ankarat lumimyrskyt ovat riehuneen USA:ssa ja Keski-Euroopassa juuri nyt viikonloppuna. Pyhäiltana lumisade ylsi tännekin, mutta näytti jo päättyvän, kun olin vähän lumitöissä. Pyryä on kyllä luvattu koko yöksi, mutta olin näkevinäni tähtitaivastakin.

Raimo Sailas puolestaa ennustaa, ettei kirkastuvaa näytä tulevan näköpiiriin miltään suunnalta, Nokian It-ala, metsäklusteri ja myös metalli ovat kaikki tilassa, josta ei nousta talousveturin vetäjiksi niin kuin edellislamassa. Eikä mitään uuttakaan ole nähtävissä. Korkea kustannuspaine päinvastoin syö kaikkea toimintaamme. Koko 2010-luku Sailaksen mukaan väijyy edessä synkkänä. Ja kuitenkin joillakin on otsaa lakkoiluun ja koviin palkankorotusvaatimuksiin.

Timo Soini jyrähtää plokissaan vihreille sanoen ensi eduskuntavaaleissa otettavan mittaa nimenomaan PerusSuomalaisten ja vihreiden välillä, nyt Kööpenhaminan ilmastokouksessa vihreiden laiva syystä on törmännyt jäävuoreen eikä toteennäyttämättömillä uhkakuvilla ole saatu tavallisia kansalaisia maksumiehiksi ties mille rahoitusvouhotukselle. Olemmehan Suomessa kaiken kaikkiaan aivan etunenässä päästöjen vähentämisessä ja vesistöjen puhdistamisessa, rakennammehan jopa Pietariin jättimäistä jätevesipuhdistamoa.

Mutta mielenterveysalueella emme kunnostaudu. Syöväthän sadattuhannet mielialalääkkeitä ja myös unilääkkeitä kulutetaan reippaanlaisesti. Juuri ilmestyi tieto Suomen menestymisestä kaikkein heikoimmin OECD-maiden kesken mielenterveyden hoidossa. Tavoite suuntautumisesta avohoitoon ei ole onnistunut, sillä esim. skitsofrenian takia hoidossa olleiden suunnittelemattomat uudet hoitojaksot ovat Suomessa korkeimmat. Ja juuri tämä sairaus on todettu Suomessa kalleimmaksi taudiksi. Myös Mielenterveyden keskusliiton taholta todetaan sairastuneiden tilanteen menevän koko ajan huonompaan suuntaan.

Tänään kotikäynnillä sain käytännön oppitunnin mielenterveyspotilaan kärsimyksistä. Vierailukohteeni olleessa sairaalahoidossa hän tuli kerran lyöneeksi yhtä hoitajaa. Mutta näin ei tietystikään olisi pitänyt tehdä, mutta eihän sairas aina ymmmärrä itsekään tekemisiään. Mutta seuraukset olivat uskomattoman kaameat, hoitaja kokemuksellaan ettei jää jälkiä löi potilasta ainakin kaksikymmentä kertaa ja lisäksi väänsi kättä. Toiset hoitajat vain katselivat vieressä. Tämän seurauksena potilas kotiin päästyään yritti itsetuhoa juomalla tärpättiä, mutta pelastui teho-osastolle. Omaisten otettua yhteyttä johtavaan lääkäriin tämä lupasi lähtöpassit tälle hoitajalle, joka ei kylläkään ollut normaali sairaanhoitaja vaan jonkinlainen vartija. Tämä tapaamani mielenterveysongelmainen tosin totesi arvelevansa vartijahoitajan olevan edelleen työssä. Tää korutonta on kertomaa, se vastaanota isänmaa!

Ei kommentteja: