sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Iloinen itsenäisyys

YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld on sanonut: "Jokainen, joka on saanut syntyä vapaassa Pohjolassa, on kuin olisi saanut päävoiton arpajaisissa." Tähän voimme me suomalaiset yhtyä täysin rinnoin saadessamme nyt viettää 92 vuotta kestäneen vapautemme itsenäisyyspäivää monin juhlallisin menoin.

Osaamme antaa täyden arvon kunniakansalaisillemme sotiemme veteraaneille ja invalideille, kotirintamalla raskaan päivätyön tehneille ja ennen kaikkea sankarivainajillemme. Noormarkun kirkossa saarnanneena sain olla seurakunnan edustajana juhlallisessa seppeleenlaskutilaisuudessa jumalanpalveluksen jälkeen sankarihaudoilla, jossa puheen piti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tapio Huhtanen, mieskuoro lauloi ja myös yhteisesti veisattiin virsi. Aamulla ennen kirkonmenoja sain samoin olla seurakunnan edustajana Lassilan kirkon sankarihaudalla seppeleenlaskussa. Sielläkin puhui Tapio Huhtanen. Kaunis ja suhteellisen lämmin nollakeli suosi näitä ulkoilmatilaisuuksia.

Saarnassani palautin mieliin talvisodan aikaisen päämisterin Risto Rytin ajatuksia juuri 70 vuotta sitten hänen valmistelleessaan radiopuhetta Suomen kansalle. Ulkovallat olivat jo julistaneet Suomen asian menetetyksi. Mutta Risto Ryti tiesi toisin, mutta mitä oli odotettavissa? Korkein sen yksin tiesi. Niinpä Ryti puhui: "Suomen kansa on tällä hetkellä täysin yhtenäinen, yksimielinen ja luja kuin teräkseen valettu. Se on valmis suurimpiin uhrauksiin itsenäisyytensä ja olemassaolonsa puolesta. Jos meidät siihen pakotetaan, me tulemme taistelemaan loppuun asti, vieläpä lopun jälkeenkin- - --." Ja näin talvisodasta muodostui 105 kunnian päivää ja syntyi kuuluisa talvisodan henki.

Lainasin myös kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kirjoittamaa kotomaamme koko kuvaa Seitsemän veljeksen nuorimman Eeron aatoksina: "Vaan tiesipä hän missä löytyi se maa, se kallis maailman kulma, jossa Suomen kansa asuu, rakentelee ja taistelee ja jonka povessa lepäsivät isiemme luut. Hän tiesi sen rajat, sen meret, sen salaisesti hymyävät järvet ja nuo risu-aitoina juoksevat hongistolaiset harjanteet. Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot olivat ainiaaksi painuneet hänen sydämensä syvyyteen. Ja tästä kaikesta syntyi hänen tahtonsa haluta ja pyrkiä kohden maamme onnea ja parasta."

Niinpä saamme ennen kaikkea kiittää ja ylistää Taivaallista Isäämme, Kansojen Kaitsijaa hyvästä maastamme ja vapaudestamme, sillä todelliseen vapauteen henkisessä ja hengellisessä mielessä meidät vapautti Vapahtajamme Jeesus Kristus. Niinpä meitä kehoitetaankin pysymään lujina, ettemme taas antaisi sitoa itseämme uudestaan orjuuden ikeeseen. Näin saamme iloita itsenäisyydestämme ja muistaa myös vähäosoisempia lähimmäisiämme niin kaukana kuin lähellä. Olkoon itsenäisyytemme meille iloinen yhdistävä asia!

Ei kommentteja: