perjantai 11. joulukuuta 2009

Juhlakirjoja

Marraskuun 27. päivänä täytti 60 vuotta Joensuun yliopiston teologisen tiedekunnan professori Paavo Kettunen. Hän kuuluu Ilomantsissa syntyneenä veljessarjaan, josta viisi on pappeja. Hänen kunniakseen ollaan julkaisemassa juhlakirja ystävien toimesta. Toimituskunnan johtajana on professori Hannu Mustakallio avustajinaan dosentit Ilkka Huhta ja Jouko Kiiski. Vielä ilmestymättä olevaan kirjaan tulee 27 artikkelia, jotka kaikki ovat professorien kirjoittamia Joensuun, Kuopion, Helsingin ja Åbo Akademian yliopistoista. Itse juhlakalu ei etukäteen ole tiennyt hankkeesta mitään, eikä siis ole itse millään tavalla vaikuttamassa kirjan syntymiseen. Näin se on suurin mahdollinen kunnianosoitus ansioituneelle henkilölle, jolla on paljon ystäviä, joiden nimet julkaistaan Tabula Gratulatoria-luettelossa onnittelijoina. Mekin vaimoni kanssa olemme siihen osallistumassa. Kirjassa kosketellaan sielunhoitoa, pastoraaliteologiaa ja teologista koulutusta. Esillä on myös Pohjois-Karjalan ja yleensä Itä-Suomen näkökulma. Onhan Paavo Kettunen vahvasti itäsuomalainen ja kirjoittanut yli 500-sivuisen teoksen Suomalainen rippi.

Näin siis syntyy juhlakirja, se olisi hyvä kaikkien tietää!

Edellinen juhlakirja näki päivänvalon alkuvuodesta Espoon piispan Mikko Heikan täyttäessä 60-vuotta. Kirjan nimenä on Pro vita mundi eli maailman elämän puolesta. Toimituskunta muodostui lääninrovastista, lakimiesasessorista, pappisasessorista, hiippakuntasihteeristä ja toimistosihteeristä. Kirjoittajia on arvovaltaisista kirkonmiehistä ja -naisista monipuoliseen valikoimaan kulttuurihenkilöitä, onhan Mikko Heikka tunnettu myös kulttuuripersoonana. Hänen kirkkonsa on keskusteleva, moniääninen ja myös kritiikkiä kestävä. Hänen omat kannanottonsa ihmisoikeuksien puolesta ja muun muassa hedelmöityshoitojen oikeutuksesta ovat tästä hyvänä esimerkkinä. Myös tässä kirjassa olemme onnittelijoiden joukossa.

Piispa Eero Huovisen 60-vuotisjuhlakirja on sikäli poikkeava, että siihen ei lainkaan ole koottu onnittelijoita, vaan kirjan on kustantanut WSOY. Toimituskunnan ovat muodostaneet Eero Huovisen teologinen sihteeri Jari Jolkkonen, hiippakuntadekaani Kari Kopperi ja Lapuan piispa Simo Peura. Kiorjoittajakunta on jälleen aivan maamme parhaita asiantuntijoita arkkipiispasta, puolustusvoimien komentajasta ja pääministeristä alkaen neljän eri otsakkeen alla: Yhteikunnan tarkoitus, Kirkon tehtävä, Hyvä johtajuus, Ihmisen puolella.

Mielenkiintoisia kirjoja nämä juhlakirjat ja siten lukemisen arvoisia. Huomionarvoista muuten on piispakuntamma melkoinen muuttuminen muutaman vuoden sisällä, joka on jo alkanut ja hyvänä esimerkkinä on parast´aikaa oleva tieto arkkipiispan lähtemisestä eläkkeelle. Näin pitemmän aikaa piispoina olleille on käynyt tai käymässä, aivan viime vuosinahan eläkkeelle ovat lähteneet Voitto Huotari, Juha Pihkala ja viimeksi Porvoon Gustav Björkstrand. Tärkeää olisikin saada hyviä edustajia näille näkyville paikoille, vaikka usein valitettavasti on niinkin todettu, että hyvät miehet ovat menneet piloille jouduttuaan piispoiksi. Ei ole piispanakaan olo helppoa nykyaikana.

Ei kommentteja: