keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Syyskausi on kirjojen runsauden aikaa

Aivan samoin kuin syyssateen saavat aikaan sienien runsauden tulee syksyn myötä myös laaja valikoima uutuuskirjoja. Poimin esiin muutaman, jonka aion hankkia tai olen jo ostanut joulukirjoiksi. Aiemmissa blogikirjoituksissa olen jo maininnut Timo Soinin ja Sauli Niinistön kirjat kuten Meri Vennamon kirjan isästään Veikosta. Samoin veteraanikansanedustajille esitelmöineen Uimosen Median mahti-kirjan.

Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen on aina ollut vastavirtaan kulkija, niin suomettumisen kulta-aikana kuin edelleen tänään kirjallaan Länsimaiden tuho. Hän kritisoi maahanmuuttopolitiikkaamme ja monikulttuurisuuttamme niin, että taitaisi olla hyvää ainesta PerusSuomalaisten kansanedustajaehdokkaaksi. Hänen mielestään arvojen rappio ja kulutusyhteiskunnan voittokulku vie länsimaita kohti tuhoa - hallitsematon maahanmuutto vain viimeistelee henkisen alennustilan aiheuttaman tuhon.

Pohjois-Koreasta ei koskaan kuulu mitään hyvää.Viimeksi Etelä-Korea on ollut valmis antamaa apua maan vaikeaan sikainfluenssa-tilanteeseen, jonka mittasuhteista maa itse ei anna oikeita tietoja. Pjongjangin akvaariot on ainutlaatuinen kuvaus suljetun Pohjois-Korean ihmisten hädänalaisesta asemasta ja kertoo uskomattoman eloonjäämistarinan työleiriltä.

Aina ajankohtaisesta Sakari Topeliuksesta on Finlandia-palkintoehdokkaanakin ollut Merete Mazzarella kirjoittanut esseeromaanin Ei kaipuuta, ei surua. Kauneimmissa joululauluvihoissa tänäkin vuonna on kolme Topeliuksen sanoittamaa laulua, jotka ovat aivan suosituimmasta päästä: En etsi valtaa, loistoa, Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu. Topeliuksen syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 190 vuotta ja kuolemasta 110 vuotta.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle tekivät Radio Ykköselle 40 jakson sarjan Kiveen hakatut-ohjelmasarjan kuolleidenm mestariurheilijoiden haudoilla. He ovat koonneet laajennettuina ja täydennettyinä kaksikymmentä sankaritarinaa kirjaksi Kiveen hakatut - Urheilusankaruuden jäljillä. Vaikuttavia ja osin traagisiakin elämäntarinoita. Samaa tragiikkaa on runsaasti Mauno Saaren Haavikko-niminen mies-kirjassa.

Talvisodan 70-vuotismuiston merkeissä on julkaistu monia teoksi, jotka selvittävät niin oman maamme sotia kuin maailmansotiakin. Vaikkapa Henrik Meinanderin Suomi 1944, joka kertoo sodasta, yhteiskunnasta ja tunnemaisemasta, olisi varmasti mielenkiintoinen. Kuitenkin kirjahyllyssä ennestään on lukemattomia sodista kertovia kirjoja, nekin olisi ensin tutkittava.

Jokavuotinen kirja on Mitä Missä Milloin nyt siis 2010, joka on sarjan 60. vuosikerta. Omassa hyllyssä on koko kirjasarja, osittain kaksin kappalein, koska meillä kotona oli käytäntönä ostaa jokaiselle lapselle jouluksi ainakin MMM-kirja. Aika ajoin siitä julkaistaan yhteinen hakemistokirja, joten kirjoja pystyy käyttämään hyvänä ajankohtaisena hakemistona. Nykyään taitaa vaan nettisivustot täyttää samaa tehtävää. Mutta kirja on kuitenkin jotain pysyvämpää.

Kun kävin Kirjapajan kirjaesittelyssä, hankin myös joitakin uskonnollisia kirjoja, mutta niistä kerron sitten toisella kerralla.

Ei kommentteja: