maanantai 14. joulukuuta 2009

Viisi kirjaa teologiasta

Jo Vanhan Testamentin Saarnaaja toteaa: Paljolla kirjaintekemisellä ei ole loppua, ja paljo tutkistelu väsyttää ruumiin. Tämä totuus on elänyt halki aikojen. Näin täällä pienessä Suomessakin, ei tarvitse muuta kuin lukea syksyn uutuuskirjojen luetteloita.

Timo Soini sai olla viime vuonna valitsemassa vuoden kristillistä kirjaa. Vaaka kallistui Tauno Väinölän tiiliskiven kokoiseen 744 sivua käsittävään Virsikirjamme virret kirjaan, jossa esitellään kaikki 632 virsikirjan virttä. Tauno Väinölä oli juhlapuhujana aikanani Jämijärvellä pidetyillä Länsi-Suomen herännäisjuhlilla. Kirjansa hän on omistanut vanhempiensa muistolle, hänen isänsä Toivo Väinölä on toiminut pappina Kankaanpäässä ja on meidän ukin rippipappi. Kirja on todellinen ehtymätön tietolähde virsikirjamme aarteistosta.

Tänä syksynä kirjastoomme olen saanut Väinälän kirjan lisäksi neljä painavaa teologista opusta. Yhdestä professori Paavo Kettusen kirjoittamasta järkelemäisestä Suomalainen rippi-kirjasta mainitsin jo kertoessani hänelle tehtävästä juhlakirjasta. Kaikki nämä viisi teosta on kustantanut Kirjapaja, joka onkin ylivoimainen kristillisen kirjallisuuden kustantaja maassamme.

Raamatun teologia-sarjassa on ilmestynyt teologian tohtori Kari Latvuksen johdatus kontekstuaaliseen raamatuntulkintaan nimellä Arjen teologiaa. Tekijä lähestyy kysymystä vapautuksen teologiasta käsin, joka puolestaan syntyi toimimisesta elämän arjessa nimenomaan Latinalaisen Amerikan köyhien keskuudessa. Kirjassa kerrotaan myös Intian alimman luokan dalien parissa syntyneestä teologiasta kuten esim. Englannin työttömyysalueelta lähteneestä teologiasta. Samanlaisen yhteiskunnan kulloisestakin tilanteesta nousevan saarnan tarve on myös meillä Suomessa suorastaan huutava.

Suorastaan kiitettävällä tavalla käytännöllistä teologiaa julkaiseva Kirjapaja on tehnyt alueelta aivan oman sarjan Theologia practica. Sarjassa on käsikirjat sielunhoidosta ja jumalanpalveluksesta, omat kirjansa suntiolle, kirkkomuusikolle ja diakonialle. Itse hankin nyt kokoamateokset Saarnan käsikirja ja Spiritualiteetin käsikirja. Spiritualiteetissa on kysymys
yhteydestä Jumalaan, toinen toisiimme ja kärsivään lähimmäiseen. Saarnan ongelmahan on jatkuvasti ajankohtainen, jo itse nimitys saarna, saarnaaminen melkein nostaa ihon kananlihalle. Mutta kaikesta huolimatta hyvä saarna on mitä tavoiteltavinta ja myös kuulijan kannalta mitä toivottavinta, mutta silti se ei saisi olla mitää s a a r n a a m i s t a, vaan puhetta ihmiseltä ihmiselle ihmisen tasolla ja se tulisi "ajaa" Jeesusta, kuten piispa Simo Peura on otsakoinut kirjoituksensa.

Kirjahyllyjen kirjat ovat lukumäärältään lukemattomia, mutta koska kaikki tai edes suurin osa tai edes osa tulisi luetuiksi!

Ei kommentteja: