tiistai 15. joulukuuta 2009

Putjettipuhe

Arvoisa puheenjohtaja
Ensinnäkin pelästyin arvoisan puheenjohtajan käyttäessä kommenttia, että sanotko niin kuin usein on käynyt perussuomalaisten käyttäessä puheenvuoroa, että aika on loppunut tai korkeintaan aikaa on vain vähän! En kuitenkaan aio puhua pitkään, vaikka on kyllä niinkin, kun pappi aloittaa: Rakkaat kuulijat, sanon vain muutaman sanan, että siinä on heti kaksi valhetta.

Mutta siis budjettiasioihin. Kuluvalta vuodelta saadaan aikaan 1 milj.€ kate, kun viimevuotena oltiin päinvastaisesti yli 1 milj.€ miinuksella. Kun ensi vuoden talousarvio saatiin tasapainoon ilman veronkorotusta, niin emme voineet hyväksyä tehtyä korotusta, sillä juuri kuntatason veronkorotus osuu aina raskaammin pienituloisempiin veronmaksajiin kuin suurempituloisempiin, koska valtionvero on päinvastoin progressiivisenä verona aina suhteellisesti suurempi paremmin ansaitseville. Siksi verorasitusta olisikin suunnattava valtion suuntaa ja valtion olisikin rahoitettava kuntataloutta entistä enemmän, esim. erikoissairaanhoidon maksut olisi siirrettävä valtiolle. Nyt kuitenkin toimitaan päinvastoin, esimerkiksi nykyhallitus on ilmoittanut ohjelmassaan olevansa pidättyväinen kunnille tulevista uusista velvotteista, mutta silti ollaan suunnittelemassa kunnille lisää maksutaakkaa sinänsä tietysti ihan hyvien toimintojen kuten esim. kuntouttavan työtoiminnan ja vammaispalvelulain muodossa ilman talousresulssien lisäyksiä.

Vaikka olemmekin kuntien enemmistön joukossa - veronkorottajia on ensi vuonna peräti 181 kuntaa - niin jatkossa on kuntataloutemme tasapainottamiseksi pystyttävä puuttumaan paljon puhuttujen rakenteiden korjaamiseen. Veronkorotusten tien tuliisi olla loppuun käytetyn. Kuluvana vuotena käytettyyn henkilöstön lomautukseen ei missään tapauksessa tule enää ryhtyä. Turhista raharei´istä tulee ehdottomasta pidättäytyä (kuten tehdyn Leppäsen korttelin kaltaisista vuokrasopimuksista). Kuntaliitokset sen sijaan olisivat mitä kannatettavimpia mahdollisimman laajalta pohjlta, siten voitaisiin saada edes jonkinlainen vastapaino meitä ympäröivien suurempien kaupunkien Porin ja Tampereen välille.

Myönteistä talousarviossa on päivähoitopaikkojen vajeen poistaminen rakentamalla neljälle ryhmälle yhteisen päiväkodin. Rakentajanakin on kankaanpääläinen yritys Casatino Oy. Koulujen homevaurioiden korjaamista jatketaan Pohjanlinnan ja Kangasmetsän kädentaito-osaston kouluissa ja myös keskustan koulun korjaussuunnitelmiin ryhdytään. Nyt olisikin tärkeää huomioda myös vanhusväestämme jatkuvat jonot asuntoihin ja hoitolaitoksiin rakentamalla uutta tilaa, onhan menneinä vuosina tähän tarkoitukseen saatu hyvin RAY:nkin avustuksia. Vaikka tämä kuuluukin lähinnä PoSalle, on meillä oma Vanhustentalosäätiö. Samoin oliisi huolehdittava, että omaishoidontukea olisi saatavissa tarpeen mukaisesti.

Keskustan ja sitä lähellä olevien alueiden uuden osayleiskaavan laatiminen on saatu alulle ja siinä pyritään vähäenergisen kaupunki- ja liikkumismallin kehittämiseen. Samalla on muistettava, että myös kyliltä on päästävä keskustaan, joten autoliikennettä ei myöskään tule unohtaa. Kyläkoulujen säilyttämisestä on pidettävä kiinni niin kauan kuin päätetty oppilasmäärä (25) täyttyy. Kunnan jätevesiviemäröinnin ulottamista mahdollisimman moneen kylään uuden jätevesilain aiheuttamien raskaiden velvotteiden minimoimiseksi haja-asutusalueilla on edistettävä, niinpä liikkeelle onkin jo lähdetty Hapuan ja Narvin alueiden suunnitelmilla. Asiasta olisi vain tiedotettava näyttävästi yksityisten tarpeettomien investointien välttämiseksi.

Katuvalaistuksessa olisi jatkuvasti lisäämisen tervetta. Yhteyttä on otettu esim. Verttuulta, jossa ei ole ainoatakaan kaupungin valopylvästä. Samoin Santaskylään olisi saatava valoja. Edelleen Pohjanmaantien ja Hirvikankaantien risteys on pimeä, vaikka valot tulevat lähelle ja risteyksestä kulkee pieniä koululaisia. Hapualla on valoja, mutta niiden ulottamisen alaristin liikenneympyrään olisi paikallaan. Joillakin kylillä on tarjolla pari kolme rakennustonttia, mutta muillakin kylillä olisi turvattava tonttien saaminen sinne rakentamaan halukkaille.

Liikuntapaikkojemme maksuttomuus on ehdottomasti säilytettävä, siitä vallitsee laaja yksimielisyys, se on myös parasta nuorisokasvatusta ja terveyden edistämistä. Viimeisimmät tiedot ovat vähintäin hälyttäviä, kun lautakunnan listalla vielä tällä viikolla on esitys kulunvalvontalaitteiden asentamisesta liikuntahalliin.

Iloista Joulua ja hyvää uutta vuotta, joskin on sanottava, että tässä vuodessa on hyvää ainoastaan se, että tämä vuosi on kuitenkin ollut parempi kuin tuleva vuosi!

Puheenjohtaja päättäessään kokouksen totesi kuitenkin toivovansa, että ensi vuosi olisi sittenkin hyvä. Sitähän me kaikki toivomme, mutta pelkäämmepahinta kasvavan työttömyyden johdosta.

Ei kommentteja: