lauantai 16. tammikuuta 2010

Mistä talousveturi

Paras keino selvitä velkaantumisesta olisi kestävä vahva talouskasvu, mutta sellaista ei ole näkyvissä kirjoittaa Kuntien eläkevakuutuksen varatoimitusjohtaja Timo Viherkenttä tämänpäiväisessä Hesarissa. Hänkään ei siis anna vastauksia jo Urho Kekkosen kirjansa nimessa esittämään kysymykseen Onko maallamme malttia vaurastua. Olemmekin melko avoimen tulevaisuuden edessä.

Kai Torvi yrittää etsiä tähän vastauksia Kanava-lehdessä artikkelissaan Miten luodaan tulevaisuuden vauraus? Hän toteaa yhden ainoan kasvualan löytämisen mahdottomaksi ja muutenkin vähemmän hyväksi ratkaisuksi. Sen osoittaa maamme 1990-luvun lamasta nostanut elektroniikkateollisuus, joka nyt on sulanut melkein kokonaan pois maastamme Nokian tietysti yhä edelleen näytellessä merkittävää osaa.

Metsäteollisuus kaikkine eri muotoineen on pitkän ollut yksi hyvinvointimme kivijaloista. Nyt sen osuus on jatkuvasti laskemassa eikä entisiä kulta-aikoja saada takaisin. Globaali kasvu näyttää varsin hitaalta ja keskeisen tuotteemme paperin kulutus on lopultakin myös todellisuudessa eikä vain puheissa vähentymässä tietokoneikäluokan astuessa remmiin, enään heidän ei tarvitse nähdä kaikkea paperilla. Lisäksi puuta tuotetaan paljon halvemmalla juuri siellä, missä on kasvua eli kehittyvissä maissa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Teollisuus ja varsinkin pääomavaltainen teollisuus on tärkein korkean tuottavuuden toimiala. Kun eloktroniikka- ja metsäteollisuus eivät ole enää kasvavia, on kehitettävä uusia alueita. Yhdeksi tällaiseksi Torvi esittäisi ydinvoiman ja ydinjätteiden loppusijoituksen myös ulkomailta, mutta sulkeen sen pois mahdottomana toteuttaa maamme poliittisissa oloissa ja siinä hän tekee viisaasti. Sen sijaan hän löytää tulevaisuuden tekijöiksi energiateknologian, bioteknologian ja ympäristöteknologian, joilla kaikilla on kysyntää ja tarvetta ympäristöystävällisinä toimijoina.

Edellen on terästettävä tutkimusta ja tuotekehittelyä. Nokia on hyvä esimerkki, joka suorittaa tätä juuri Suomessa, vaikka tuotanto onkin sitten halvemmissa maissa. Samoin voitaisiin maassamme suorittaa eri laitteiden ohjelmistojen suunnittelua. Raskaan teollisuuden huoltopalvelut ovat myös mainio mahdollisuus, jossa menestymme. Niiden kysyntäkin on vähemmän suhdanneherkkää kuin uusien koneiden.

Kun 1980-luvulla puhuttiin, että tarvitsemme sata Vaisalaa, globaalia markkinajohtajaa pienellä erikoisalalla, niitä saatiinkin , mutta ne keskittyivät kaikki Nokian ympärille. Siksi jatkossa ei ole viisasta sijoittaa kaikkia munia yhteen koriin.

Lopulta Torvi tiivistää menestysmahdollisuuksiemme edellyttävän ennakkoluulotonta kehitystyötä ja riskinottoa monilla aloilla, johtotähtenä pyrkimys korkeaan tuottavuuteen.
Enää ei tarvita kuin tekoja eli kuten laulussa todetaan, kun (tai jos) toimeen tartutaan.

Ei kommentteja: