keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Veteraanijärjestöt tuntevat vastuunsa

Tänään A-studiossa tuli maltillinen ohjelma veteraanijärjestöjen väitetystä varallisuudesta ja toiminnasta veteraanien hyväksi, mistä eilisessä blogissakin kirjoitin. Järjestöt todella kantavat jäntevästi vastuunsa. Siitä on ajankohtaisena esimerkkinä tänään yhdistyksille tullut kirje, johon pyydetään vastauksia kuun loppuun mennessä.

Ensinnäkin kerrotaan järjestöjen yhteisistä esityksistä, joilla turvataan veteraanien toimeentuloedellytykset elämän loppuun asti. Ehdotetaan vuosittaista kuntoutus- ja palvelutarpeen arviointia. Jokaiselle veteraanille annetaan vuosittainen kuntoutus ilman hakumenettelyjä ja halutessa yhdessä aviopuolison kanssa. Tarvittavat tukitoimet hoitaa kotikunta valtion kustantamina. Veteraanilisä maksetaan kaikkille sitä saaville 200€ suuruisena kuukausittain. Turvataan myös mahdollisuus vähintäin jaksottaiseen hoitoon veljeskodissa. Tähän kaikkeen on valtiovallalla täydet talousedellytykset ilman mainittavia lisäresulsseja, koska veteraanien lukumäärä jatkuvasti vähenee ja siten myös kulut pienenevät. Olisi jo viimeinen hetki hoitaa veteraaniemme oikeutetut tarpeet kuntoon.

Järjestöillä itsellään on esittää pitkän ajan linjaukset vuoteen 2020 ja lyhyen aikavälin vuoteen 2012 ulottuva tulevaisuudensuunnitelma, joihin pyydetään yhdistysten kannanottoja.

V. 2012 ohjelmassa tähdennetään toimimista yhteistyössä kaikkien veteraanijärjestöjen kanssan. Monestihan kuulee arvostelua siitä, että miksei voisi olla vain yksi järjestö ajamassa veteraanien asiaa. Esitetään sosiaalineuvojaa jokaiselle paikkakunnalle, tällainen muuten pitäisikin jo olla sotainvalideillä, vaikkei se käytännössä pelaakkaan. Parannetaan erityisesti hallintotehtäviin tulevien kannattajajäsenten valmiuksia hoitaa tehtäviään ja lisätään heidän lukumääräänsä. Tehdään myös suunnitelmat perinneaikakauteen siirtymisestä ja miten alueellinen veteraaniperinnetyö suunnitellaan.

Pitemmän vuoteen 2020 ulottuvan suunnitelman mukaisesti pyritään käyttämään kaikki varat sotiemme veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi ja huoltotoimintaa jatketaan niin kauan kuin jäsenet tarvitsevat tukitoimia. Perinteiden vaalimista varten perustetun Tammenlehvän Perinneliiton toiminta pyritään varmistamaan tulevaisuuteen asti. Ja kaiken kaikkiaan on muistettva, että veteraaniliittojen toiminta on yhä edelleen pääosaltaan vetereenien itsensä käsissä!

Ei kommentteja: