sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Sotilasvala

Kankaanpään tori sijaitsee erinomaisen hyvällä paikalla keskellä kaupunkia ja siinä on riittävästi tilaa. Se nähtiin jälleen eilen, kun torilla järjestettiin juhlallinen 900 Niinisalon varuskunnan alokkaan valatilaisuus. Harvemmin on torin kansaoittajjina nähty sellaista väkimäärään. Varusmiesten omaisia ja ystäviä oli paikalle kerääntynyt nelisentuhatta torin reunoille. Varusmiehet olivat ryhmittyneet joukko-osostoittain torin jokaiselle neljälle sivustalle.

Juhlallisessa tilaisuudessa pidettiin aluksi kenttähartaus, sitten oli Kauko Juhantalon lukema vala talvisodan veteraanin Kauko Nikulan todistaessa vieressä. Tykistöprikaatin komentaja Niinisalon Korvaluomalta kotoisin oleva Markku Myllykangas piti vaikuttavan puheen, jossa hän muisti ja kiitti myös sotiemme veteraaneja, jotka olivat juhlan kunniavieraita.

Valan jälkeen oli mahtava ohimarssi motorisoituna ja näytti kuin ajoneuvoista ei olisi tullut loppua lainkaan. Monien autojen perässä oli pitkiä tykkejä ja sitten pienempiä Itä-Saksan hajoammistilanteessa edullisesti ostettuja tosin venäläisvalmisteisia. Mutta varmasti nekin ovat tehtävänsä täyttäviä eli niin kuin ennen Leppäsen Mikko veljesten urheiluliikkeessä vastasi myydessään venäläistä kivääriä ostajan kysymykseen: Osuuko sillä, että mene katsomaan sankarihautoja.

Näin jälleen me kaikki paikalla olleet tulimme vakuuttuneiksi armeijamme tehokkuudesta, yleisen asevelvollisuuden tärkeydestä, jota myös eversti puheessaan tähdensi, ja meidän kansalaisten keskuudessa vallitsevasta vahvasta maanpuolustushengestä. "Ollos huoleton, poikas valveil on!"

Itse sain olla hankkimassa kunniavieraaksi talvisodan veteraania, joita meillä on vielä kymmenkunta, mutta kovin harva enää pystyi lupautumaan tulemaan paikalle. Vanhin veteraanimme täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja seuraavaksi vanhin 99 vuotta ja nuorimmatkin talvisodan veteraanit täyttävät tänä vuonna vähintäin 91 vuotta, onhan talvisodan 105 kunnian päivästä juuri nyt kulunut 70 vuotta. Kolme veteraania on juuri täyttänyt pyöreän 90 vuotta ja he eivät enää ole ikänsä puolesta joutuneet talvisotaan. Huomenna voisinkin kerta juuri tänään pidetystä yhden veteraanin 90-vuotisjuhlista.

Ei kommentteja: