perjantai 26. helmikuuta 2010

Vancouverista sittenkin mitaleita

Suomen kannalta Vancouverin talviolympialaiset ovat sujuneet täysin alakanttiin. Vasta tänään kaksiviikkkoisten kisojen neljänneksi viimeisenä päivänä näytti onni lopultakin kääntyvän kahdella mitalilla, jotka olivat himmeimmät eli pronssiset, mutta silti tyydyttävät, mitali on aina mitali.


Naishiihtäjiemme kvartetti otti kuin ottikin odotetun mitalin, mutta kovan takana se oli, ajoittain se näytti jopa mahdottomalta. Eka osuuden hiihtäjänä tulessa ollut Pirjo Muranen ei vieläkään onnistunut, kun henki ei kulkenut ja niin oli jäätävä jälkijoukkoon 45 sekuntia johtajalle jääneenä.. Toisella perinteisen osuudella Virpi Kuitunen ei saanut kärkeä kiinni kuin kolmisen sekuntia, mutta kärki ei ollut niin vaarallinen, kun se oli Puolan ihmehiihtäjän Justyna Kowalczykin hallussa, muut kärjessä olevat tulivat jo lähemmäksi.

Kolmantena vapaan osuudella mitalimahdollisuuden käsien ulottuville toi Riitta-Liisa Roponen tuoden viestin vaihtoon kolmantena. Norja ja Italia tosin olivat karussa, mutta Saksan ja Ruotsin kanssa oltiin tiukasti taistelemassa mitalitilasta. Aino-Kaisa Saarinen teki ankkuri valtavasti töitä vetäen kolmen hiihtäjän letkaa, josta ruotsitar putosi. Kun kärjessä samanaikaisesti norjattaren vauhti oli oli liikaa italianolle tulikin italialainen saavutetuksi ja lopputaistelussa hänen oli jäätävä neljänneksi. Lopputaistelussa Aino-Kaisankin oli anatudutta hopea napanneelle saksalaiselle Claudia Nystadille. Mutta Suomen tytöiltä hieno hiihto ja todellinen taisteluvoitto pronssimitalikin.

Samaa esimakua saatiin tosin jo päivää aiemmin miesten viestissä, jossa lähes maan rakoon vaipuneet maamiehemme näyttivät, että kyllä se suksi kulkee suomalaisten mieshiihtäjienkin voimin. Sami Jauhojärven tuotua avausosuudelta viestin kärjessä eivät muutkaan hiihtäjät kehdanneet hiihtää huonosti ja niin tuloksena oli kunniakas viides tila vain 25 sekuntia viestiä hallinneelle Ruotsille hävinneenä. Hopeaan olikin sitten matkaa vain vajaa kymmenen sekuntia. Kuudes jäi jo taas 20 sekuntia.

Toisen pronssimitalin ottivat päivän naisten jääkiekon pronssiottelussa Suomen naiset voittamalla Ruotsin. Ruotsin miesjoukkue putosi kokonaan mitalipeleistä hävittyään Slovakialle, joka tullee pronssiottelussa Suomea vastaan Suomen selvittyä mitaliotteluihin pudottamalla Tsekin, luulisi myös miesten tässä tilanteessa yltävän mitalikantaan. Myös naisten ja miesten pisimmällä hiihtomatkalla toiveet ovat korkealla nimenomaan Aino-Kaisa Saarisen ja Sami Jauhojärven ansiosta.

Ei kommentteja: