keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Tori polttopisteessä

Kankaanpään tori puhuttaa jatkuvasti ja aina siellä tapahtuukin, jopa talvellakin, kesästä puhumattakaan, kesätorihan on parasta, mitä Kankaanpäästä löytyy.

Tänään aamulla palasin torin kautta vesijuoksusta klo 9 jälkeen, kun olin vasta klo 8 alkaen altaassa valvottuani vähän turhankin tähden olympialaisten yhdistetyn joukkuehiihtoa seuraten, kun sekä Tallus että Koivuranta jäivät kumpikin osuudellaan minuutin kärjelle ja Suomen mahdollisuudet menivät siihen, vaikka ensimmäisenä lähtemään päässyt Janne Ryynänen hyvin hiihtikin ja Hannu Manninen teki ankkurina mitä tehtävissä oli, niin en oikein jaksanut lähteä jo klo 7 alkaen vesijuoksuun. Altaassa muuten oli aikamoista vipinään, kun 60 Kyynärjärven koulun oppilasta vetivät allasta päästä päähän. Hyvää se vaan on, että hallilla on käyttöä.

Mutta torilla näin yli 20 asteen pakkasesta huolimatta kummia. Ensinnäkin oli yksi huoltaryhmä lämmittämässä yhden kivitolpan jalustaa ja pystyttämässä kumoon ajettua tolppaa. Mikähän kiire oli heti nostaa pystyyn kaadettu kivi. Keskemmällä toria oli sitten Vatajankosken Sähkön miehiä nostamassa pystyyn kaatunutta lyhtypylvästä. Sanottuani, että myös kivitolppa on kaatunut, tokaisi korjausmies: Joko taas. Näin nämä paljon arvostelua saaneet kivitolpat näyttävät todella olevan hankalia auramiehille ja monet autoilijatkin ovat niihin autojaan kolhineet.

Toriremonttia on paljon arvosteltu. On sanottu, että hyvä tori on pilattu. Torin ympäristön liikkeet arvostelevat sitä, ettei enää päästä niin helposti liikkeisiin kuin aikaisemmin. Me PerusSuomalaiset olemme täysin syyttömiä koko remonttiin, koska meitä ei ollut toriremontista päätettäessä ainuttakaan valtuustossa, nythän meitä on sinne valittu viisi.

Olemme pitäneet ääntä myös Leppäsen korttelin rakentamisesta ja teimme aloitteenkin kansanäänestyksestä, mitä korttelille olisi tehtävä. Nyt kun tontille rakennetaan liiketaloa, olemme koko ajan johdonmukaisesti vastustaneet kaupungin mukaanmenoa vuokralaiseksi, koska yksinkertaisesti ei ole mitään kaupunkia sitovia voimassa olevia sitoumuksia, kaupungilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia eikä myöskään mitään tilatarpeita.

Muistan hyvin yli kymmenen vuoden takaa, miten arvostelua herätti silloinen ratkaisu torikadun sulkemisesta liikenteeltä, juoppojen valloittamien pömpelien pystyttäminen syntyneelle kävelykadulla ja miten yhden yön aikana nopealla yksimielisellä kaupunginhallituksen päätöksellä kadun sulkeneet kivet poistettiin ja katu avattiin liikenteelle kaikkien suureksi tyydytykseksi. Nyt toriremontissa sama katu on reunustettu näillä hankaliksi osoittautuneilla kivitolpilla. Liekö tämä kehitystä.

Mutta joka tapauksessa rakkaasta lapsesta kannetaan huolta ja siksi tori puhuttaa jatkuvasti. Ei haluttaisi hyvän keskeisen torimme tulevan vähemmän houkuttelevaksi.

Ei kommentteja: