sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Kansanedustajaehdokkuuteen

Tänään palmusunnuntaina pidin messun Jämijärven kirkossa ja sen jälkeen oli kirkkokahvit ja siionionvirsien veisuuhetki. Sieltä vähän myöhästyneenä pääsin PerusSuomalaisten piirikokoukseen Kankaanpään kaupungintalolle.

Eduskuntavaalit pakkaavat päälle, nehän on huhtikuussa tosin ei ensi kuussa vaan vuonna 2011.
Silti kova meininki on menossa, ja niin jo tänään täytyi painetta purkaa nimeämällä ensimmäiset ehdokkaat, joita nyt julkistettiin kuusi. Kaiken kaikkiaan vaalipiirissä yhdellä vaaliliitolla on mahdollisuus 14 ehdokaspaikkaan. Kansanedustajia valitaan Satakunnasta yhdeksän tai kun ensi vuodenvaihteen väkiluvun perusteella paikkaluku lasketaan, voi valittavien määrä pudota kahdeksaankin.

Jo nyt olisi ollut mahdollista nimetä vaikka koko täysi määrä, ehdokkaaksi halukkaita kyllä riittää, mutta lisäpaikat täytetään myöhemmin, sillä vaikka PerusSuomalaisten noste on kova, niin Satakunnassa pienenä vaalipiirinä vaaditaan yhden paikan läpimenoon yli 10% äänistä ja se on kova tavoite. Onhan puolueen nykykannatus 7% luokkaa, ja vaikka Satakunnassa aina on kannatuksemme ollut korkeampi kuin keskimäärin koko maassa, niin sittenkin varsinkin jos paikkaluku vielä putoaa kahdeksaan, tarvitaan laskennallisesti 12,5% kannatus, joka tietysti riippuu äänten jakautumisesta eri puolueiden kesken. Tästä johtuen on edelleen harkinnan alaisena vaaliliittokin lähinnä kd:n kanssa. Lähdemme siis vaaleihin joko yksin tai vaaliliitossa, se joka olisi viisas, tietäisi, miten pitäisi menetellä.

Yksi esimerkki menneisyydestä pitkän ehdokkuuteni ajoilta on vuodelta 1983, jolloin pyrimme valtakunnalliseen vaaliliittoon Kristillisen Liiton kanssa, mutta sen tyssäsi puheenjohtaja Esko Almgren. Ja vaikkei silloin siltä tuntunutkaan, se oli meidän onnemme SMP:ssä. Esim. Satakunnasta saimme kaksi kansanedustajaa , vaaliliitossa olisimme jääneet yhteen paikkaan.

Niin, ja sitten nimetyt ehdokkaat, joissa on yksi nainen ja kaksi nuorta: Insinööri Taru Kankkonen nuori Lavia, prosessityöntekijä Tommi Laitila nuori Honkajoki, paloesimies Ari Jalonen Pori, palomestari Tero Järvelä Ulvila, juuri lakosta päässyt koneahtaaja Pasi Mäenranta Rauma, rovasti (ei varovasti) AJ Kankaanpää. Tästä siis lähdetään liikkeelle.

Ei kommentteja: