sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Pentti Perttula in memoriam

Korson kirkkoherrana 27 vuotta toiminut Pentti Jaakko Perttula on nukkunut pois helmikuun 25.päivänä. Hän toimi Kankaanpään kappalaisena lukioaikani vv.1961-64. Samana vuonna kun siirryin opiskelemaan Helsingin yliopiston teologiseen teidekuntaan muutti hän papiksi ensin Herttoniemeen ja sieltä Roihuvuoreen, josta sitten tuli kutsu Korson kirkkoherraksi.

Sain olla koko Perttulan perheen ystävänä Kankaanpäästä lähtien aina Korson aikoihin asti. Helsingissä ollessani kävin ahkerasti heidän kodissaan niin Herttoniemessä Hiihtomäentiellä kuin Roihuvuoressa kirkon lähellä Prinssintiellä ja Korsossa kirkolla, jossa oli myös kirkkoherran pappila. Pentin vaimo Marja-Liisa, kolme tytärtä ja nuorimpana poika Petri muodostivat perheen, jossa myös isän innostamina ainakin Marja-Terttu ja Petri juoksivat kilpaa.

Pentin kanssa saimme Kankaanpään seurakuntanuorten kanssa vierailla Lapualla hänen sukulaistalossaan Kaaralla ja näin tutustua herännäisseuroihin paikan päällä. Kankaanpäässä pidettiin siihen aikaan lähes joka ilta seuroja eri kylillä. Myös siioninvirsiseuroja oli, vierailijoista muistan ainakin Aku Rädyn. Näin herännäisyys tuli meille silloisille nuorille rakkaaksi. Olihan meillä toinenkin herännäispappi nuorisopappi lapualaissyntyinen Mikko Iskala, jonka kotona myöhemmin Seinäjoen kesäyliopistosta käsin kävin hänen veljensä Paavon papiksivalmistujaisseuroissa.

Pentti Perttula oli myös juoksu-urheilusta kiinnostunut. Niinpä Helsinkiin muutettuani ryhdyin oikein vakavissani harjoittelemaan hänen johdollaan ja tulostakin syntyi. Kilpamatka vain piteni päätyen lopulta maratoniin, jonka voi sanoa olevan juoksun kuninkuusmatka. Joltisiakin tuloksiakin syntyi, muutama ulkomainen kilpailumatkakin ja paljon muita kilpailuja ja monenlaisia kokemuksia ja ystäviä varsinkin Kankaanpään Urheilijoiden piirissä.

Korsossa alkoi mm. Korson maraton, jossa kerran sain juosta olympiavoittaja Frank Shorterin kanssa rintarinnan, kunnes hän keskeytti. Siellä myös juostiin vuorokauden juoksu Korson Hölkän nimissä. Osallistuttiin Perttulan aloitteesta myös Seura-lehden järjestämään Suur-maratoniin, jossa peräkkäisinä päivinä juostiin pitkiä matkoja ja viimeisenä päivänä kokomaraton. Mukana kaikki Suomen parhaat juoksijat Seppo Tuomisesta ja Pentti Rummakasta lähtien.

Täysinpalvelleena rovastina Pentti Perttula sai olla eläkkeellä viitisentoista vuotta, ja näin hänen elämänsä on tässä ajassa päättynyt. Siunaus Korson kirkossa on perjantaina 26.3. Miten me sen aikaiset kankaanpääläiset seurakuntanuoret häntä muistaisimme?

Ei kommentteja: